Върховният касационен съд (ВКС) оправда подсъдимите за опит за убийство

...
Върховният касационен съд (ВКС) оправда подсъдимите за опит за убийство
Коментари Харесай

Окончателно няма доказателства и виновни за стрелбата по Кирил Киров -Японеца

Върховният касационен съд (ВКС) оправда подсъдимите за опит за ликвидиране на Кирил Киров - Японеца през 2003 година Решението, с което се удостоверява оправдателната присъда на долната правосъдна инстанция, е дефинитивно.

Процесът стигна до висшите магистрати след прокурорски митинг, само че съдът приема, че липсват доказателства.

Първоинстанционният съд - Специализираният углавен съд, призна част от подсъдимите за отговорни. Съдът откри виновност в Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов за опит за преднамерено ликвидиране по метод и със средства, изключително рискови за живота на мнозина. Вторият бе наказан и за държане на радиосредство - заглушител на телефонни сигнали без да има позволение. Съдебният състав на първа инстанция осъди и двамата на 17 години затвор.

Марян Атанасов бе приет за отговорен за държане на огнестрелно оръжие и муниции без позволение, за което му бе наложена 2-годишна условна присъда с 4 година изпитателен период. Подсъдимите бяха оправдани от първоинстанционния съд за присъединяване в незаконна група.

След това втората правосъдна инстанция оправда Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов за опита за преднамерено ликвидиране и удостовери първоинстанционната присъда в останалата ѝ част.

След окончателното решение на Върховен касационен съд наложените санкции по това дело останаха - на Ивайло Симеонов - 8 месеца затвор и санкция от 300 лева за държане на телефонен заглушител без разрешително; на Марян Атанасов - 2 години условно с 4 години изпитателен период за държане на огнестрелно оръжие и муниции за огнестрелни оръжия без съответно позволение.

В решението си Върховен касационен съд споделя, че не приема рецензията към долната правосъдна инстанция, че е пренебрегнала или безпричинно не е почела настояванията на прокурора в хода на процеса, с което той да е бил стеснен при осъществяване на функционалностите си.

В претекстовете на решението на Върховен касационен съд се акцентира: " Съгласно член 303, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс е неприемливо постановяването на

неоправдателна присъда при необоснованост на обвиняването по безспорен метод.

Поради това единствено когато всички обстоятелства, включени в обсега на причинно-следствения развой на закононарушението и неговото авторство бъдат изцяло изяснени и открити, съдът може да разгласи неоправдателен правосъден акт, който не може да почива на неустановеност, на догатки и неуверени заключения по отношение на обективните и субективните признаци на незаконното действие и присъединяване на причинителя в него. Неизменна и поредна е правната доктрина и правосъдната процедура, че неоправдателната присъда може да почива и единствено на косвени доказателства, стига по неоспорим метод да е открита тяхната неразривна фактическа и логическа връзка, при която да не е вероятен различен извод с изключение на единствения - за осъщественото действие и неговото авторство.

Тази връзка обаче в конкретиката на случая, не е налице ",

аргументират се висшите магистрати.

Върховните съдии се съгласяват с сътрудниците си от другите инстанции, че има " доказателствен недостиг " за определяне на лидерската роля на Йосифов като началник на незаконна група и за присъединяване на останалите четирима подсъдими като участници в нея. Върховен касационен съд не приема, че има доказателства и за опит за преднамерено ликвидиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР