Върховният касационен съд (ВКС) не допусна за касационно обжалване делото,

...
Върховният касационен съд (ВКС) не допусна за касационно обжалване делото,
Коментари Харесай

Царят не успя да си върне част от „Врана”

Върховният касационен съд (ВКС) не позволи за касационно обжалване делото, което Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха против страната за възобновяване собствеността върху земеделското стопанство „ Врана”. Това значи, че парцелът остава в благосъстоятелност на страната и Сакскобургготски не може повече да апелира решението.

Въпросният парцел с повърхност 1414 кв.м. и още 16 други са национализирани през 1947 година С течение на времето минават под стопанисването на Управление безопасност и охрана (Пето управление н. Към днешна дата стопанисването е поверено на компания „ Врана” ООД.

Важно е да се означи, че става дума за земеделската част от имението „ Врана”, а не за двореца. За последния парцел съдът към момента не се е произнесъл. През 2001 година кметът на София, тогава Стефан Софиянски връща на царя двореца и парка към него, само че не и земеделското имение.

Върховен касационен съд е според с решението на Апелативния съд за стопанство "Врана ", а точно: че интендантството на цивилната листа на царя, на чието име са нотариалните актове, е било държавно институция и е придобивало парцелите за царя като монарх, а не като физическо лице. Така - съгласно решенията на съда - българският цар се оказа единственият, който не е можел да придобива и не е придобил собствен личен парцел.

Сакскобургготски е наказан да заплати и 130 000 лева на компанията „ Врана” ООД за адвокатските разходи, които е направила по делото.

Що се отнася до двореца „ Врана”, то делото за него е на първа инстанция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР