Върховният касационен съд (ВКС) нарита най-грозно справедливостта. След няколко месеца

...
Върховният касационен съд (ВКС) нарита най-грозно справедливостта. След няколко месеца
Коментари Харесай

Полфрийман на свобода, не без приноса на Панов

Върховният касационен съд (ВКС) нарита най-грозно справедливостта. След няколко месеца размисъл състав на съда, ръководен от рупора на задкулисието в Темида - Лозан Панов, остави без разглеждане настояването на основния прокурор за обновяване на делото за предварителното освобождение от пандиза на австралиеца Джок Полфрийман. Така на процедура килърът на студента Андрей Монов бе оставен дефинитивно на независимост. Така съдиите на задкулисието означиха позорна точка против справедливостта и възмездието, написа " Монитор ".

През септември м.г. състав на Софийския апелативен съд с ръководител различен магистрат, обслужващ олигархичните ползи в Темида - шефа на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев, освободи предварително австралиеца, който е наказан на 20 година затвор за убийството на студента Андрей Монов. Решението беше взето при прям спор на ползи. Освен Калпакчиев, със ССБ е директно обвързван и докладчикът по делото - Весислава Иванова. В същото време Съюзът голям брой пъти е излизал с общи мнения, заявления и апели по въпроси, свързани с активността на прокуратурата и съдилищата дружно с Българския хелзинкски комитет, въз основа на чиято рекомендация Полфрийман беше пуснат от апелативния съд предварително на независимост. Така грантаджиите в Темида уредиха чужденеца с освобождение цели 6 години и половина предварително в случай, че два месеца по-рано Софийският градски съд изрично отхвърли да почете настояването му с претекста, че към момента не се е поправил и е бил неведнъж наказван за демонстративно непокорство.

Връзките на наказания за ликвидиране австралиец с БХК и ССБ са ноторно известни. Преди 3 година Полфрийман стана ръководител на затворническо съдружие за правата на лишените от независимост. Заради тази му самодейност, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „ Човек на годината ” в класацията на „ Българския хелзинкски комитет ”, което провокира публичен скандал и номинацията му беше оттеглена. Сега същият този БХК нанесе нов удар върху публичния яд и предпочитание за отмъщение, като подкрепя освобождението на килъра на студента Андрей Манов дружно със съдиите на задкулисието.

Очаквано решението на Софийския апелативен съд провокира бурна реакция в края на предходната година и поредност от митинги. Тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров пък настоя пред Върховен касационен съд да възобнови разглеждането на делото с претекста, че определението на САС е постановено при основни нарушавания на процесуалните правила - трябвало е да се произнесе с решение, а не с определение.

От управлявания от Лозан Панов Върховен касационен съд обаче тупаха топката в продължение на месеци, очевидно с вярата, че публичният яд ще се уталожи. Така, близо половин година по-късно през днешния ден беше обявено, че съставът на съда, претрупан със случая, е решил, че настояването за обновяване на делото е процесуално неприемливо, защото делата за предварително освобождение не подлежат на обновяване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР