Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през

...
Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през
Коментари Харесай

Открит е Върховният касационен съд на България

Върховният касационен съд (ВКС) на България (от френската casation, през съветската касация, със значение на „ отменяне “, „ анулация “), реализира висш правосъден контрол в страната върху гражданските, наказателните, военните и комерсиалните каузи. Налага тъкмо и еднообразно използване на законите от всички съдилища. Касация значи анулация. Решенията на Върховния касационен съд са дефинитивни и не подлежат на обжалване. В него през днешния ден работят 85 съдии с над 15 години юридически стаж, разпределени в три колегии: гражданска, наказателна и комерсиална. Върховен касационен съд преглежда тъжби и митинги против актове на окръжните съдилища, когато същите са работили като втора инстанция, и против актове на апелативните съдилища. При пораждане на въпрос за конституционосъобразност, съдът може да го отнесе до Конституционния съд.
Върховният касационен съд се състои от гражданска, комерсиална и наказателна гилдия. Председателите и заместник-председателите на касационния съд управляват колегиите.
Председателят на Върховния касационен съд се назначава за период от 7 години от президента на Република България, по предложение на Висшия правосъден съвет. Председателят на Върховния касационен съд извършва следните по-важни функционалности:
реализира организационното управление на работата на Върховния касационен съд и го съставлява
привиква и управлява съвещанията на пленума на Върховен касационен съд
прави предложение за издаване на тълкувателни решения
назначава и освобождава чиновниците в съда
Върховният касационен съд заседава в състав от трима съдии, в случай че със закон е планувано друго.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР