Върховният касационен съд уважи жалбата на обвинената в братоубийство Иванка

...
Върховният касационен съд уважи жалбата на обвинената в братоубийство Иванка
Коментари Харесай

Върховният съд върна делото срещу Иванка Ройдова

Върховният касационен съд почете жалбата на упрекнатата в братоубийство Иванка Ройдова и върна делото на въззивния съд за ново разглеждане от различен правосъден състав.

Мотивите са, че Апелативният съд в Пловдив е подминал обстоятелството, че единствен правоприемник по наследството на бащата на подсъдимата е Н. Б., а с изключение на подсъдимата и брат ú правоприемник на умрелия по закон е и другата сестра - А. Р., в случай че точно върху това събитие се е фокусирала отбраната, с цел да обоснове тезата си, че няма причина Иванка Ройдева да убива брат си и неговото семейство.
 Пловдивска баба наела убийци да избият 5-членното семейство на брат й
Пловдивска баба наела убийци да избият 5-членното семейство на брат й

Заради завещание от Америка

Според Върховен касационен съд значима част от защитната позиция на подсъдимата е било изказванието, че е търсела законен метод да оспори волята на татко си единствен правоприемник след неговата гибел да бъде лицето Н. Б. За определяне на това събитие бранителят е направил искане да бъде позволен в качеството на очевидец юристът, към който подсъдимата твърди, че се обърнала за подпомагане.

Върховен касационен съд счита, че първата инстанция безпричинно е отказала да допусне разпит на юриста в качеството му на очевидец. По този метод, като се изключи че е уязвил правото на подсъдимата да показа доказателства в поддръжка на изказванията си, съдът самичък се е лишил от опцията да ревизира тяхната меродавност. Този пропуск не е бил отхвърлен от въззивната инстанция макар отговорностите ú да ревизира правилността на присъдата.

Припомняме, през март 2016 година стана ясно, че 66-годишната жена подготвяла убийството на цялото семейство на брат си поради завещание. Тя беше арестувана за 24 часа. Иванка Ройдова желала да обсеби завещание в размер на над 4.5 млн. $, което получавала от татко си, емигрирал в Съединени американски щати преди доста време. На убийците, с които преговаряла, Ройдова обещавала да получат 10% от 4,5 млн. $ .
 Иванка Ройдова излиза на независимост против 7000 лв.
Иванка Ройдова излиза на независимост против 7000 лв.

Имала чисто правосъдно минало

Съдът реши, че Ройдова в действителност е уреждала мократа поръчка за околните си , само че е попаднала на сътрудник под прикритие на правораздаването . Така се стигна до разкриването на незаконния план. По част от другите обвинявания дамата беше оправдана. Едно от тях е намирането на наемен палач от Украйна, което съдът счете за недоказано.

Ройдова беше наказана да заплати 4 хиляди лв. разходи по делото, а през септември 2017 година тя получи условна присъда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР