Върховният касационен съд ще решава до месец по искането на

...
Върховният касационен съд ще решава до месец по искането на
Коментари Харесай

Осъдените за Чората: Не сме убийци

Върховният касационен съд ще взема решение до месец по настояването на наказаните за гибелта на Ангел Димитров-Чората и на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване на делото. Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха наказани за гибелта на Димитров, настъпила при акция " Респект " против проведената престъпност в Благоевград на 10 ноември 2005 година

Върховните магистрати не позволиха роднините на Ангел Димитров да бъдат конституирани като страна. От мнения по процеса стана известно, че по този начин делото още веднъж може да стигне до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Защитата и подсъдимите също бяха срещу допускането на роднините и желаеха делото да бъде обновено и решено с присъди от различен правосъден състав на Върховния съд. Участвалите в акцията желаят обновяване на делото, с цел да бъдат оправдани.

Процесът мина по няколко пъти през всички инстанции за близо 14 години, а служителите на реда бяха ту осъждани, ту оправдавани.  Сега са с присъди от по 7 години затвор.  Присъдите бяха оповестени в средата на април т.г. Оттогава някогашните служители на реда са в пандиза в Бобовдол. 

" Съдът да спре тази подигравка с нас и фамилии ни ", сподели в правосъдната зала Иво Иванов.

За 14 години каузи не мога да схвана къде съм сбъркал, добави Янко Граховски и съобщи: " Искам дефинитивно да схвана отговорен ли съм ".

" Четиринайсет години децата ни живеят с мисълта, че бащите им са убийци ", сподели Георги Калинков.

" 14 години поносим петното, че сме убийци, тъй като имаме вяра в родината си и правораздаването. Дори хората в пандиза споделят: Вашето място не е тук ", сподели пък Мирослав Писов.

Адвокатката му Надежда Ковачева добави, че гибелта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. " Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със гибелта му. В задната част на тялото няма разказани увреждания ", посочи тя.

Върховен касационен съд отхвърли да спре осъществяването на присъдата. Не получихме явен отговор за какво петимата бяха наказани, сподели след съвещанието по делото юрист Явор Нотевв, който пази Борис Механджийски. И напомни, че няколко пъти се е трансформирала версията за гибелта на Ангел Димитров. Остават доста неясноти, добави той. Години наред военната прокуратура имаше упоритост да потвърди закононарушение. Но с годините нещата, съгласно него, са се трансформирали.

  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР