Върховният касационен съд сезира Конституционния съд с искане да отмени

...
Върховният касационен съд сезира Конституционния съд с искане да отмени
Коментари Харесай

Върховните съдии искат КС да отмени кариерните бонуси за ВСС

Върховният касационен съд сезира Конституционния съд с искане да анулира така наречен кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет. Според висшите съдии тази привилегия, давана през Закона за правосъдната власт, нарушава правилата за разделяне на управляващите, за правовата страна и за равноправието.

Законът споделя, че когато мандадът на членовете на Висш съдебен съвет изтече, те се връщат в системата на равна степен или с една степен по-висока от заеманата преди избора служба. Сходен текст има и за инспекторите и основния правосъден контрольор. Той обаче гласи, че те " могат да бъдат възобновени на служба с една степен по-висока от заеманата преди избора ", т.е. на Висш съдебен съвет не се вменява обвързване. Този текст не е нападнат от висшите съдии.

Според настояването до КС разпоредбата за членовете на Висш съдебен съвет нарушава конституцията, която гласи, че правосъдната власт е самостоятелна. Оспореният текст дава опция за голословни кадрови решения на основата на неразбираеми критерии, като се заобикалят или нарушават настоящите все още организационни начала за структуриране на правосъдната система като непоклатимост, бистрота и кариерно развиване, се споделя в настояването до Конституционен съд.

Единствено Висшият правосъден съвет назначава и реалокира магистратите. И с смяната в закона Народното събрание е иззел тези функционалности, като задължава правосъдния съвет да увеличи някогашните си членове.

Върховен касационен съд се стимулира още, че конституцията забранява привилегии, учредени на персонално и публично състояние.

Конституционен съд образува дело по настояването. Докладчик ще е персонално ръководителят Борис Велчев.
Бивш член на Висш съдебен съвет получи втори кариерен бонус

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР