Върховният касационен съд с шеф Лозан Панов ще реши до

...
Върховният касационен съд с шеф Лозан Панов ще реши до
Коментари Харесай

Ексклузивна новина от ВКС за делото за осъдените полицаи по случая "Чората"

Върховният касационен съд с началник Лозан Панов ще реши до месец дали да бъде обновено делото против петимата някогашни служители на реда, наказани на по 7 години за гибелта на Ангел Димитров-Чората през 2005 година Това стана ясно на днешното съвещание на съда в наличието на излежаващите присъди Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков, написа Trafficnews.bg.

Искането за рестарт на процеса беше отправено от основния прокурор Сотир Цацаров, който съобщи, че присъдите са несправедливи.
"Искаме най-сетне истината да спечелва. 14 години поносим петното, че сме убийци, тъй като имаме вяра в родината си и правораздаването. Дори хората в пандиза споделят: Вашето място не е тук ", съобщи някогашният офицер антимафиот Мирослав Писов.

Адвокатите им пък обясниха, че обвиняванията за съзнателно ликвидиране на търсения като наркодилър Чората са неуместни, тъй като някои от петимата служители на реда не са се познавали преди акцията, за която са извикани и събрани в последния миг. Нямали са и визия къде и кого ще би трябвало да задържат. Показанията на две сестри за нанесен побой при задържането на Димитров пък били прекомерно съмнителни, тъй като карцерът станал по време, когато е било мрачно и не се виждало нищо.

Бившите служители на реда са в пандиза в Бобов дол от средата на април тази година, когато получиха 7 години затвор за гибелта на Чората. Ангел Димитров умира през ноември 2005 година по време на акция "Респект ". Първоначалната версия е, че той е умрял от скъсана аорта, по-късно от асфикция, а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му контузии. В своето ревю обаче Цацаров изяснява, че контузиите не са такива, че да причинят гибел.
"Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със гибелта му. В задната част на тялото няма разказани увреждания ", уточни адвокатката на Писов Надежда Ковачева.

По думите на Явор Нотев, който пази Борис Механджийски, съдът не е разполагал с доказателства, с цел да дефинира авторството на действието и по тази причина е възприел метод да го преодолее, нарушавайки закона.

"Съдът, който е произнесъл присъдата, е избягал от отговорността да уточни кой от служителите на реда с какви дейности е съдействал за гибелта на Димитров. Не звучи съществено и петимата да са съдействали за нея ", уточни юрист Нотев пред съда. Според него осъждането накуп на петимата значи те да получат присъда без да знаят в какво са упрекнати.

Самият Механджийски сподели в правото си на последна дума, че по време на интервенцията е направил само това, което му е било подредено. Той добави, че и по неговите ръце и лице е имало белези, защото Димитров се е съпротивлявал.
"14 години не мога да схвана къде съм сбъркал " сподели наказаният Янко Граховски. Моля делото да бъде обновено и да получа отговор отговорен ли съм ", обърна се той към магистратите.

"14 години децата ни живеят с това, че сме убийци ", уточни Георги Георгиев, четвъртият наказан.
Според Иво Иванов, който е петият със седемгодишна присъда, в случай че е имало доказателства, че те са направили нещо, делото е щяло да бъде решено доста бързо - за месец-два.

Петчленният състав на Върховен касационен съд с ръководител Даниела Атанасова още веднъж отхвърли да пусне на независимост някогашните служители на реда. В началото на съвещанието те подадоха поредна молба да се спре осъществяването на наказването. Но съдът изясни, че към този миг не би могъл да го направи, защото не са настъпили нови условия, които да трансформират предходните им решения. По отношение на настояването за обновяване магистратите оповестиха, че ще се произнесат след заседание. Препоръчителният период е едномесечен.

В причините на Цацаров за обновяване на делото се показва, че петимата са наказани, без да е станало ясно кой какво тъкмо е направил, с цел да аргументи гибелта на Димитров, който умря от задушаване след ареста му.

Прокуратурата твърди също, че в дейностите на служителите на реда не е имало предумисъл. В окончателното правосъдно решение бе записано, че Димитров е удрян и притискан към земята от чиновниците.

"За да е осъществено ликвидиране при възможен предумисъл, е належащо деецът да е допускал настъпването на гибелта на потърпевшия и все пак да се е отнасял безразлично към този резултат.

Конкретиката на сегашния проблем не сочи подсъдимите да са предвиждали или допускали като вероятен резултат на умишлено подхванатите дейности по задържане на потърпевшия настъпване на гибелта му в това число и като последица на упражнената за задачата мощ. Нанесените удари, въпреки и предизвикали забележителен брой телесни увреждания, нямат характерности на застрашаващи живота и не са могли даже и в цялост да причинят гибелта на Димитров ", написа в настояването на Цацаров.

По-рано същият състав на Върховен касационен съд отхвърли другото искане на Цацаров да се спре осъществяването на присъдите. Според съда престоят на някогашните служители на реда в пандиза няма да попречи на съда да ревизира дали присъдата е обективна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР