Върховният касационен съд реши, че емблемата на партията Няма такава

...
Върховният касационен съд реши, че емблемата на партията Няма такава
Коментари Харесай

Върховният касационен съд удари Слави Трифонов и ”Няма такава държава”

Върховният касационен съд реши, че емблемата на партията „ Няма такава страна “ на Слави Трифонов включва цветове бяло, зелено, алено, което би могло да внуши потребление на български на българския байрак. Това е учредените да отхвърли молбата за регистрация на политическата партия и да удостовери решението на Софийски градски съд, оповестиха от Върховен касационен съд.
" Ако идната инстанция удостовери това безумно и нелегално решение, ще записвам нова партия – с друго име и с други цветове”, закани се измежду решението на Софийски градски съд Трифонов.

Ето и цялото решение на Върховен касационен съд в уеб страницата му:

С Решение № 1/21.01.2020 година, постановено по т. дело № 33/2020 година, тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) удостоверява решението на Софийския градски съд (СГС) от 06.12.2019 година по ф. д. № 60/2019 година Решението не предстои на обжалване.

Делото пред Върховен касационен съд е формирано по касационна тъжба на ръководителя на политическата партия „ Няма такава страна “ и по митинг на Софийската градска прокуратура (СГП) против решението на Софийски градски съд, с което е отхвърлена молбата за регистриране на партията в обществения указател на политическите партии.

Отказът е стимулиран с нарушение на възбраната по член 5, алинея 1, прочие 1 от Закона за политическите партии („ политическите партии не могат да употребяват в своите знаци герба или знамето на Република България “).

Прието е, че признакът на партията по метода на словесното му изложение в Устава ú – „ отворена човешка длан в наследник цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, алено “, в допълнение обяснен с негово графично изображение, не опровергава подбуденото от типа му подозрение, че е употребявано националното знаме.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че касационната тъжба и подаденият от СГП митинг са неоснователни. Основният противоречив въпрос, подложен за разглеждане в касационното произвеждане, е дали със признака на новоучредената партия е сбъднат съставът на нарушаването по член 5, алинея 1, прочие 1 от Закона за политическите партии (ЗПП).

Съдебният състав на Върховен касационен съд напълно споделя съображенията на Софийски градски съд, с които е необорим отводът за регистрация. В претекстовете се показва, че в член 15, алинея 2 и алинея 3 от Закона за държавния щемпел и националното знаме на Република България (ЗДПНЗРБ) са избрани детайлите на националното знаме. Описанието е в допълнение детайлизирано в Приложение № 2 към закона.

Според правосъдния състав на Върховен касационен съд съпоставени описаните в закона и в приложението детайли на българското национално знаме с откритото в хода на делото наличие на признака на новоучредената партия дават съображение да се одобри, че изводът на регистърния съд за осъществено нарушаване на член 5, алинея 1 прочие 1 от ЗПП е закономерен и съгласно доказателствения материал по делото.

Върховните съдии сочат, че в поредната и непротиворечива досега процедура на Върховен касационен съд, обвързвана с приложението на член 5, алинея 1 от ЗПП и изразена и в посоченото в обжалвания правосъден акт решение по т. д. № 700/2016 година на І т. о. на Върховен касационен съд, е възприето разрешението, че самото официално потребление на значителните детайли и цветове на националния герб и знаме, в композиция, която обуславя доста подобие с тях, също съставлява нарушаване на член 5, алинея 1, прочие 1 от ЗПП.

„ С тази процедура, абсолютно споделяща се от сегашния правосъден състав, Софийски градски съд се е съобразил, като е приел, че за нарушение на възбраната на член 5, алинея 1, прочие 1 ЗПП е задоволително внушението на потребления знак да е мощно, а не признакът да е изцяло еднакъв със знамето “, пишат висшите съдии.

Според тях съществуването на образувана процедура на Върховен касационен съд по приложението на съответната визирана наредба от ЗПП, която е съответно оповестена в уеб страницата на съда доста преди подхванатото основаване на политическа партия „ Няма такава страна “, във връзка с която нито касаторът, нито представителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) потвърждават да съществува социална и правна нужда от изоставянето ú, респективно от нейното осъвременяване, изключва да е основателно твърдяното в жалбата и в митинга несъгласие, което заради основана непредвидимост на съдилищата да нарушава върховенството на закона и обусловения от него принцип на тъждество на политическите субекти.

С оглед прелюдия от касатора и от представителя на ВКП аргумент за регистрация на други политически субекти, в чиито знаци се съдържат детайли на националното знаме, правосъдният състав на Върховен касационен съд напълно споделя изразеното в обжалвания правосъден акт схващане, че възможната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия (партии), която е позволена от регистърен съд в нарушаване на член 5, алинея 1 от ЗПП, не може да е съображение за възприемането ú като използвана правосъдна процедура, която по съображения, черпени от правилото за тъждество на политическите субекти, да бъде продължена и посредством обжалвания правосъден акт.

„ Визираният в касационната тъжба и митинга принцип, както законосъобразно е счел Софийски градски съд, изисква равно използване на закона във връзка с всички правни субекти, а не равното му неприлагане във връзка с същите “, безапелационни са висшите съдии.

При преценка съизмеримостта на последствията от неспазване на откритата възбрана от страна на новоучредената политическа партия, правосъдният състав на Върховен касационен съд преценява обстоятелството, че касаторът има опция да съобщи още веднъж искане за регистрация, като извърши и условието, открито в член 5, алинея 1 от ЗПП.

Следователно, доколкото отводът за регистрация не е прекомерно фрапантна мярка, както категорично се показва и в практиката на Европейския съд по правата на индивида, не би могло да се счете, че не съществува задоволителна причина по критериите на член 11 от Европейска конвенция за правата на човека, с цел да се откаже желаната регистрация.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР