Върховният касационен съд праща в Конституционния съд промените в Наказателно-процесуалния

...
Върховният касационен съд праща в Конституционния съд промените в Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

Върховният касационен съд праща в Конституционния съд промени в НПК

Върховният касационен съд праща в Конституционния съд измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, които трансферираха делата за корупция по върховете на властта от Софийския градски в Специализирания углавен съд. Според пленума на Касационния съд " определянето на подсъдността на Специализирания съд по субекта на закононарушение го характеризира като ексклузивен съд ".

В претекстовете си магистратите вършат отпратка към Народния съд, като напомнят, че той е най-типичният образец за ексклузивен съд в историята на България. " През 1944 година той е основан, с цел да съди министри, депутати, цивилен и военни лица, посочени като отговорни за въвличането на  България във Втората международна война. Една от характерностите, заради която той се смята за ексклузивен, е, че е основан за съдене на избрана категория лица за осъществени от тях закононарушения ", пишат  в претекстовете си висшите съдии и вършат прилика с новите отговорности на спецструктурите - от  6 ноември да гледат и корупционни закононарушения, осъществени от представители на изпълнителната, законодателната, правосъдната и локалната власт.

Тези пълномощия на спецсъда и прокуратурата бяха признати в края на лятната парламентарна сесия и макар че и тогава причините за извънредност, която Конституцията не разрешава, бяха артикулирани, президентът Румен Радев не им наложи несъгласие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР