Върховният касационен съд потвърди решение на Пловдивския апелативен съд спрямо

...
Върховният касационен съд потвърди решение на Пловдивския апелативен съд спрямо
Коментари Харесай

Затвор за бизнесмен, подкупил служители на Напоителни системи

Върховният касационен съд удостовери решение на Пловдивския апелативен съд по отношение на предприемач, който е наказан за това, че предложил и направил опит да даде рушвет на чиновници на " Напоителни системи “ ЕАД – клон " Тополница “.

На подсъдимия Стефан Комитов е наложено наказване от 2 години и 6 месеца отнемане от независимост, условно с 4 години изпитателен период, и санкция от 2 000 лв.. Той е приет за отговорен от окръжните магистрати в Пазарджик за това, че в качеството си на шеф на частна компания, на 14.06.2016 година, предложил и направил опит да даде по 2 000 лв. на три длъжностни лица, с цел да подпишат протоколи за строително-монтажни работи на " Варвара-1 “, " Бент Лесичово “ и " Гелеменово “, които на процедура не били осъществени.

Подсъдим по делото е бил и тогавашният изпълнителен шеф на " Напоителни системи “ ЕАД, И. П., само че по отношение на него делото е прекъснато, тъй като е умрял. И. П. назначил за шеф на клон " Тополница “ свидетелката Т. С. През юни 2015 година й наредил да подпише контракт с посочени от него компании за строително-монтажни работи по трите кантона. Сумите за контрактуваните действия трябвало да бъдат такива, че да не се организира социална поръчка, а да се сключат директни контракти. Общата им стойност възлиза на 148 хиляди лв.. Авансово са преведени по-голямата част от парите за всеки от обектите.

Срокът и на трите контракта бил продължен, тъй като строително-монтажните работи не били приключени. Сформираната от шефката на клон " Тополница “ комисия обходила обектите и установила, че макар предплатено изплатените пари, са осъществени едвам 20% от строително-монтажните работи и то некачествено.

На 14.06.2016 година подсъдимият Стефан Комитов дошъл на среща с тримата членове на комисията и предложил по 2 000 лв. на всеки, с цел да подпишат протокола, че са осъществени контрактуваните строително-монтажни работи, само че те отказали.

В решението на Върховния касационен съд е посочено, че Апелативният съд е извършил в цялостен размер отговорностите си служебно да ревизира съдопроизводствените дейности на окръжните съдии. Правните заключения за виновността на Комитов са направени след изработен деликатен разбор на събраните по делото доказателства. Наложените санкции са обективни и няма съображение за тяхното понижаване.

Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР