Върховният касационен съд потвърди присъдата на 39-годишната Донка Петкова, която

...
Върховният касационен съд потвърди присъдата на 39-годишната Донка Петкова, която
Коментари Харесай

ВКС потвърди тежка присъда на Окръжния съд в Пловдив

Върховният касационен съд удостовери присъдата на 39-годишната Донка Петкова, която през февруари 2017 година удуши 84-годишна жена в село Дълбок извор. 25 години е присъдата за убийството, наложена от Окръжен съд Пловдив, а още 4 години е наказването за грабежа.

Делото против Донка Петкова протече по съкратената процедура, защото тя изцяло е признала виновността си, което автоматизирано понижи присъдата ѝ с 1/3. До момента Петкова е осъждана общо пет пъти, в това число и за обир. Излязла от пандиза през юни 2014 година и от този момент заживяла в пловдивското село.

"Затворът явно не е превъзпитал тази жена. В нея не е останало нищо човешко, откакто поради кутия цигари тя е лишила човешки живот. Затова тя би трябвало да бъде изолирана за оптимално дълъг период от обществото! " съобщи в пледоарията си наблюдаващият прокурор Галина Андреева, представена от TrafficNews.

Синът на убитата Иванка Кукува изиска смъртна присъда за Донка. "Тази жена е влезнала в къщата ми, удушила е майка ми, схваща е главата ѝ! Тя не би трябвало да живее. Смърт за гибел! " сподели Ангел Куков.

Припомняме, че през януари 2017 година обвинената се срещнала с потърпевшата - 84-годишна жена, която също живеела в Дълбок извор. Обвиняемата Донка Петкова ѝ предложила да поставя грижи за нея – да ѝ пали печката, да оказва помощ в семейството, против което да получава малко възнаграждение. Старицата се съгласила. Обвиняемата почнала да върви всеки ден в къщата на потърпевшата, вършела дребни домашен отговорности, като за услугите получавала по 2-3 лв..

На 1 февруари, към 9:00 часа, Донка отишла в дома на дамата. Пенсионерката била будна и облечена, седяла на едно от леглата в дневната стая. Обвиняемата почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила. След това, седнала на леглото до старицата, като поискала да ѝ даде 5 лв., с цел да си купи кафе и филтри за цигари. Пострадалата обяснила на обвинената Донка Петкова, че няма пари, тъй като още не била взела пенсията си. Обвиняемата Донка Петкова се ядосала и се нахвърлила върху дамата. Хванала я за гърлото. Старицата се пробвала за малко да я отблъсне и споделила, че ще ѝ даде пари, като вземе пенсията. Петкова я ритнала и притиснала към ръба на плота на мивката, при което ѝ предизвикала охлузвания по шията и главата. След като я пуснала, старата жена паднала на пода в стаята. Обвиняемата скочила върху нея, притиснала я с колене в региона на гръдния панер, като я стискала с ръце за шията, до момента в който пенсионерката престанала да дава признаци на живот.

През цялото време, преди да настъпи гибелта ѝ, потърпевшата жена била в схващане. Тя викала и правела опити да се отбранява. След като схванала, че старицата е мъртва, Донка свалила от ушите ѝ златни обеци и ги прибрала в джоба на жилетката си. След това взела от етажа на къщата, който бил населяван от старицата, два килима, единият вид „ мокет “, а другия – персийски, както и пътека, сложена в бял чувал, и транспарантна чанта с намиращите се в нея розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница.

Наследниците на убитата жена предявиха искове в размер на общо 80 000 лв.. Съдът обаче почете единствено отчасти желае на Ангел Куков. Синът и дъщерята на убитата Иванка получават по 20 000 лв. кръвнина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР