Върховният касационен съд постанови окончателно две присъди за рухналия хотел

...
Върховният касационен съд постанови окончателно две присъди за рухналия хотел
Коментари Харесай

Окончателно: двама строителни надзорници са виновни за срутения хотел на Георги Гергов

Върховният касационен съд постанови дефинитивно две присъди за рухналия хотел " Вероника " в комплекса Слънчeв ден.

При сриване на 8 април в далечната 2015 година починаха 4-ма служащи. Оказа се, че те са рутели с чукове по най-допотопния метод нарочения за срутване 11-етажен хотел в комплекса на Георги Гергов. Освен това са работели без никакви контракти.

Първоначално на съд бяха изправени 7-ина души. След разнообразни присъди (повечето осъдителни) и придвижване сред инстанциите, остана да се взема решение ориста единствено на двамата строителин надзорници - Валентин Пенчев и Виолета Данова. 

През 2022 година и двамата бяха оправдани от Апелативния съд-Варна. Вместо това в този момент и Пенчев, и Данова получават по 2 години условно с 3 години изпитателен период. Те би трябвало да изплатят и по две кръвнини по 25 000 лева

След 8-те години развой, даже единият от гражданските ищци не е доживял справедливостта, четем в документите по делото.

Присъдите са дефинитивни

Ето и цялото известие на пресслужбта на Върховен касационен съд:

Върховен касационен съд постанови дефинитивна присъда по делото за причиняване на гибелта на четирима служащи при сриването през 2015 година на хотел „ Вероника “ в комплекс „ Слънчев ден “

С Присъда № 1/23.06.2023 година по наказателно дело № 488/2023 година тричленен състав на Върховния касационен съд анулира въззивното решение по в.н.о.х.д. № 273/2022 година на Апелативен съд – Варна във връзка с подсъдимите Валентин Пенчев и Виолета Данова по отношение на обвиняването по член 123, алинея 3, прочие 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс за нарушаване на член 168, алинея 1, т. 4 от Закон за устройство на територията и по гражданските искове и разноските по делото и вместо това постановява:

Признава подсъдимия Валентин Пенчев за отговорен в това, че в интервала 26.03.2015 г. – 08.04.2015 година в гр. Варна, заради немарливо осъществяване на строително надзорна активност на обект „ Ремонт, реорганизация, рационализация и главно възобновяване на апартаментен хотел „ Вероника “, представляваща източник на нараснала заплаха, нарушил член 168, алинея 1, т. 4 от Закон за устройство на територията и по несъобразителност предизвикал гибелта на Борислав С., Манол М., Тодор Т. и Йосиф С., заради което и на съображение член 123, алинея 3, прочие 2 вр. алинея 1 вр. член 55, алинея 1, т. 1 от Наказателен кодекс го осъжда на 2 години отнемане от независимост. На съображение член 66, алинея 1 от Наказателен кодекс отсрочва осъществяването на по този начин наложеното наказване с 3-годишен изпитателен период.

Признава подсъдимата Виолета Данова за отговорна в това, че в интервала 26.03.2015 г. – 08.04.2015 година в гр. Варна, заради немарливо осъществяване на строително надзорна активност на обект „ Ремонт, реорганизация, рационализация и главно възобновяване на апартаментен хотел „ Вероника “, представляваща източник на нараснала заплаха, нарушила член 168, алинея 1, т. 4 от Закон за устройство на територията и по несъобразителност предизвикала гибелта на Борислав С., Манол М., Тодор Т. и Йосиф С., заради което и на съображение член 123, алинея 3, прочие 2 вр. алинея 1 вр. член 55, алинея 1, т. 1 от Наказателен кодекс я осъжда на 2 години отнемане от независимост. На съображение член 66, алинея 1 от Наказателен кодекс отсрочва осъществяването на по този начин наложеното наказване с 3-годишен изпитателен период.

На съображение член 45 Закон за задълженията и договорите осъжда подсъдимия Валентин Пенчев да заплати на гражданските ищци Бистра Д. и Таня Д. сумата от по 25 000 лева за всеки от тях, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди от закононарушението, ведно със законната рента върху тях от 08.04.2015 година

На съображение член 45 Закон за задълженията и договорите осъжда подсъдимата Виолета Данова да заплати на гражданските ищци Бистра Д. и Таня Д. сумата от по 25 000 лева за всеки от тях, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди от закононарушението, ведно със законната рента върху тях от 08.04.2015 година

Осъжда подсъдимия Валентин Пенчев да заплати държавна такса в размер на 2000 лв..

Осъжда подсъдимата Виолета Данова да заплати държавна такса в размер на 2000 лв..

Оставя в действие въззивното решение в останалата част.

Присъдата не предстои на обжалване и протестиране.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР