Върховният касационен съд постанови окончателни присъди за корупцияПравосъдие за всеки:

...
Върховният касационен съд постанови окончателни присъди за корупцияПравосъдие за всеки:
Коментари Харесай

Десислава Иванчева вече лежи в Сливенския затвор

Върховният касационен съд постанови дефинитивни присъди за корупция
Правосъдие за всеки: 6 година затвор за някогашната кметица на “Младост ”, 5 година за заместничката ѝ и 4 година за медиатора им

Приспадат им се повече от 2 година под арест

Бившата кметица на регион “Младост ” Десислава Иванчева, представяна като почтена жертва на спецправосъдието, употребявано като политическа бухалка, от през днешния ден излежава окончателната си присъда в Сливенския затвор.

Състав на Върховния касационен съд постанови 6 година затвор за Иванчева, 5 година за заместничката ѝ Биляна Петрова и 4 години за Петко Дюлгеров, който също е бил областен кмет на “Младост ”. И тримата са осъдени за корупционно закононарушение - искане и приемане на рушвет от 75 000 евро от строителният бизнесмен Александър Ваклин. Върховен касационен съд удостоверява изцяло виновността им, открита и на по-долните две инстанции - Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд, закрити в края на юли с общителното подпомагане на политици, употребявали случая с Иванчева, с цел да минат 4-процентната преграда след митингите си по стълбищата на Съдебната палата.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване. То стана известно, откакто в 7,30 ч сутринта униформени чиновници на “Съдебна защита ” дойдоха в домовете на Иванчева, Петрова и Дюлгеров и търпеливо ги изчакаха да си съберат багажа, с цел да ги откарат по килиите. Единствената добра вест и за тримата е, че от присъдите им ще има бъдат приспаднати малко над 2 години, прекарани зад решетките и под домакински арест по време на делото. Съвсем скоро наказаните ще имат правото да желаят условно и предварително освобождение на съображение, че са изтекли повече от половината от наказванията им. За Дюлгеров, който е с най-ниската присъда, това ще стане още към края на годината, за Петрова - идната пролет, за Иванчева - при започване на идната есен.



Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 година, а в служебната кола на общината бяха открити белязаните пари от подкупа.

Иванчева и Петрова бяха арестувани на кръстовището пред Спортната палата в центъра на София на 17 април 2018 година В служебния им автомобил бяха открити авансово белязани банкноти евро. Парите били дадени от изнудвания строителен бизнесмен Александър Ваклин на медиатора Петко Дюлгеров, който си взел своя дял и дал останалите пачки на двете кметици, които ги оставили в кутия от кафе на задната седалка. До подкупа се е стигнало, откакто дълго време документите на Ваклин били мотани в общината и той не получавал строително позволение.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура, ръководена тогава от Иван Гешев, организира взаимно с КПКОНПИ. Иванчева и Петрова до последно твърдяха, че са почтени. Първите им присъди бяха впечатляващи - 20 година затвор за Иванчева, 15 година за Петрова и 12 година за Дюлгеров. Апелативният спецсъд ги понижи надлежно на 8, 7 и 6 години.
Иванчева не е била просто некомпетентна, а съзнателно и целеустремено е изнудвала Ваклин за рушвет, научи “Труд NEWS ” за част от претекстовете към решението на висшите съдии Румен Петров, Спас Иванчев и Татяна Грозданова от Върховен касационен съд.



Пропагандата на зелени протестъри по стълбите на Съдебната палата не можа да отърве кметската завера от пандиза.

Магистратите сочат, че са напълно пропагандни изказванията за “зависимости ” и “предубеденост ” на магистратите от профилираните органи по проблема, освен това, съгласно Върховен касационен съд, с доста слаба юридическа обосновка.

Върховен касационен съд безусловно разнищва и защитните тези на тримата подсъдими една по една, като в последна сметка заключва, че на база предоставените от прокуратурата доказателства - “няма правнологично и житейско пояснение за друга друга интерпретация на тези обстоятелства, заради това не съществува правна и фактическа опция за различен, друг разбор, с изключение на този в поддръжка на обвинителната теза ”.



Доказано корумпираната някогашна кметица на “Младост ” цъфна на разкриване на офис на сякаш най-големите борци с корупцията Асен Василев и Кирил Петков.
Главният прокурор Иван Гешев: Използваха случая, с цел да закрият спецпрокуратурата и съда


“Този случай е неповторим в доста свои особености, в това число даже и в европейски проект. И освен заради размера на подкупа, за който е постановена присъдата. Най-вече тъй като на личен, невиждан и необмислен политически, медиен и всевъзможен напън бяха подложени доста магистрати, в това число и аз. Защото и това беше употребявано да бъдат закрити профилираната прокуратура и съд. А бяха закрити, тъкмо тъй като работеха ”. Така основният прокурор Иван Гешев разяснява окончателните присъди за корупция на кметското трио от “Младост ”.

“Сега всички, които по подобен метод нанесоха непоправими вреди на правораздаването, на върховенството на закона и на хората в България, ще мълчат гузно. Ще се пробват да се не помнят това, което направиха и цената, която заплащат българските жители, изразяваща се в растяща престъпност. И по тази причина е безсмислено да им споделям каквото и да е. Ще кажа на съда, който единствен дава правдивост, на сътрудниците и приятелите си: Благодаря ви, сътрудници! Ще кажа и на хората: Ние ще продължим поради всички, които живеят в България. Каквото и да ни коства ”, съобщи още основният прокурор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР