Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд

...
Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд
Коментари Харесай

ВКС потвърди присъдата на Иван Янакиев за убит на пътя

Върховният касационен съд остави в действие решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е наложено дефинитивно наказване от 3 години и 6 месеца отнемане от независимост по отношение на Иван Янакиев от Пазарджик. Той е приет за отговорен за породената злополука на 18.12.2015 година в гр. Пазарджик с автомобил марка „ Хамър “. На подсъдимия е наложено и наказване отнемане от право да ръководи МПС за период от 4 години.

Според Върховния касационен съд при разглеждане на делото не са позволени процесуални нарушавания. Пловдивският апелативен съд е извършил отговорно задължението си за определяне на истината по делото. Не е споделено възражението на подсъдимия и за очевидна неправда на наложеното наказване. Всички условия, имащи значение за установяване размера на глобата, са регистрирани вярно от пловдивския съд, в това число чистото правосъдно минало на подсъдимия, както и съпричиняването от страна на потърпевшия за настъпване на произшествието. В същото време са регистрирани и наложените многократни административни санкции на И. Я., в това число и осъществяване на актуалното действие единствено два месеца, откакто му е било върнато свидетелството за правоуправление. Отбелязан е и фактът, че е открито и съществено превишаване на допустимата скорост на придвижване в обитаемо място.

Всички тези условия изцяло вярно са били разисквани от Апелативния съд и са довели до извода за трайна настройка на подсъдимия за неуважение разпоредбите за придвижване по пътищата. Въз основа на това е и доказано мнението, че задачите на наказването в съответния случай биха се изпълнили посредством неговото действително изтърпяване.

През април 2017 година Иван Я. бе приет за отговорен в това, че на 18.12.2015 година, към 18.50 часа, в гр. Пазарджик, при ръководство на МПС, автомобил марка „ Хамър “, модел Х-3, движейки се с превишена скорост в границите на обитаемо място, в нарушаване на член 21 ал.1 от ЗДвП, предизвикал по несъобразителност гибелта на пешеходеца Н. Л., заради което и на съображение член 343 ал.1 б. „ В “, вр. член 342 ал.1 пр.3 от Наказателен кодекс и на съображение член 54 от Наказателен кодекс е наказан на ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

Решението е дефинитивно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР