Върховният касационен съд осъди община Пловдив да плати обезщетение на

...
Върховният касационен съд осъди община Пловдив да плати обезщетение на
Коментари Харесай

ВКС глоби община Пловдив за заледен тротоар

Върховният касационен съд осъди община Пловдив да заплати обезщетение на пешеходец, който е потърпевш поради замръзнал тротоар. Пострадалата е жена, която преди две години си е счупила крайници, до момента в който се пробва да се придвижи по ледените коловози на улица в града, съобщава Lex.bg.

Случаят е отпреди две години. Около 18 ч. на 21 януари 2017 година дамата вървяла по платното на ул. „ Пушкин “ в Пловдив. Когато достигнала до ул. „ Драгоя Божилов “, завила наляво по нея, подхлъзнала се и паднала. Това станало, тъй като се е движела в замръзнал коловоз на улицата, защото не можела да употребява тротоара, който бил ангажиран от паркирали коли и покрит със сняг.

„ Тези условия за напредване на пешеходците не са били вследствие на изключителни събития, а заради неположена от Община Пловдив дължима грижа за снегопочистване и обезпечаването на безвредно напредване на пешеходците “, декларира Върховен касационен съд. А предходните инстанции откриват, че 10 дни преди дамата да падне на улицата и да си чупи крайници, в Пловдив е влял сняг (покривката е достигнала 28 см). Улиците, по които тя се е движила, обаче са трета категория и се почистват едвам откакто бъдат обработени тези, по които минава градският превоз.

След като се подхлъзва на ледения коловоз дамата е откарана неотложно от кола за спешна помощ в университетската болница „ Св. Георги “, където открили, че има вътреставно закрито строшаване на двете кости на лявата подбедрица в долната част. Лекарите по неотложност направили намерено наместване с фиксиране на двете счупени кости с железни плаки и винтове, след което сложили гипсова ботушна шина.

След шест дни дамата била изписана за домашно лекуване. Но още през същия ден я приели по неотложност в друга болница с диагноза „ инфектиране и тромбоза на дълбоките съдове “. Тя била разследване от обездвижването ѝ след интервенцията. Така дамата лежала още 10 дни в болница.

След два месеца тя претърпяла втора интервенция за премахване на някои от металните тела в засегнатия крайник, а шест месеца след рухването лекуването ѝ е продължавало с дейна рехабилитация. „ Причинената при рухването болежка е била със мощно изразен характер; намалявала е доста постепенно с времето, а претърпените от ищцата премеждия са били мощно изразени заради неспособност за независимо обслужване и напредване през дългия интервал на възобновяване заради обездвижването и постоперативните затруднения “, написа Върховен касационен съд.

Като излиза наяве, че след рухването на дамата ѝ е било позволено да сяда в леглото едвам в средата на май 2017 година докато са ѝ били неразрешени всички придвижвания. Чак през юли е била в положение да се придвижва с патерици сама до тоалетната. „ Целият интервал е бил съпроводен със съществени болки, приемане на лекарства, в това число вливане на антибиотици заради задръстване на кръвоносни съдове, както и с отрицателни преживявания заради безпомощното и положение “, установяват висшите съдии.

Затова одобряват, че справедливото обезщетение за болките и страданията ѝ е 20 000 лева

Решението на Върховен касационен съд може да послужи за аргументация на всеки предстоящ иск на жител. “Общината е длъжна да ръководи предоставената ѝ благосъстоятелност, в това число улиците в границите на обитаемото място, в полза на популацията и с грижата на добър собственик.

Дължимата грижа в интерес на териториалната общественост включва както създаване, ремонт и поддържане на улиците, по този начин и полагане на грижи за чистотата им, в това число снегопочистване и обезпечаването на безвредно напредване на пешеходци и возила “, се споделя в решението на Върховния съд.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР