Върховният касационен съд изтегли за 7 октомври датата за разглеждането

...
Върховният касационен съд изтегли за 7 октомври датата за разглеждането
Коментари Харесай

ВКС раздели делото Полфрийман от избора на главен прокурор

Върховният касационен съд изтегли за 7 октомври датата за разглеждането на настояването за обновяване на делото за условно предварително освобождение на Джок Полфрийман. Предишната дата бе 23 октомври, което бе единствено ден преди Висшият правосъден съвет (ВСС) да гласоподава кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Случаят с предварителното условно освобождение на австралиеца провокира голям звук в системата, който сполучливо заглушава казуса с безалтернативния избор на прокурор Гешев за началник на държавното обвиняване за идващите седем години.

Разпореждането за пренасрочването на делото е на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд арбитър Галина Захарова. Тя стимулира решението си с " изключителния публичен отзив на делото ", както и информацията, че Полфрийман е лишен от право на свободно напредване по отношение на идното изговаряне на Върховен касационен съд.

Новата дата на съвещанието е избрана след координиране и преценка на състава и обезпечава задоволително време за подготовка на страните, оповестява висшият съд.

По-рано във вторник ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов разяснява, че реакцията на политиците и Висшия правосъден съвет (ВСС) против условното освобождение на Полфрийман демонстрира, че се връщаме към времена, които би трябвало да сме не запомнили. Австралиецът бе наказан на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов и бе освободен условно 7 години преди приключването на наказването му. Софийският апелативен съд одобри, че Полфрийман е дал задоволително доказателства за своето коригиране.

През последните десетина дни съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Мадалинчева бяха подложени на обществен линч поради решението им да освободят Полфрийман от пандиза 6 години преди приключването на 20-годишната му присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година " Атака " изиска оставките на магистратите, Вътрешна македонска революционна организация внесе сигнал против тях в правосъдния инспекторат, а Висш съдебен съвет първо разгласи, че е взаимен с околните на убития, само че по-късно излезе с втора декларация в отбрана на независимостта на правосъдната власт. Междувременно близо 300 съдии и столичната адвокатура желаеха да се спре обругаването на съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР