Върховният касационен съд е уважил протест на Софийска апелативна прокуратура

...
Върховният касационен съд е уважил протест на Софийска апелативна прокуратура
Коментари Харесай

Отмениха оправдателна присъда на лекар-гинеколог, причинил смърт на дете по време на раждане

Върховният касационен съд е почел митинг на Софийска апелативна прокуратура против оправдателната присъда по наказателно произвеждане против подсъдимия Д.Ф., упрекнат за по неволя причиняване на гибел на дете по време на раждане. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

На първа инстанция Софийският областен съд е признал подсъдимия Ф. за отговорен за осъществено от него закононарушение по член 123, алинея 1, прочие 2 от Наказателен кодекс. На 06.07.2014 година, от 14:30 ч. до 17:30 ч., в Акушеро-гинекологичното поделение на Многопрофилна болница за интензивно лекуване – Ботевград, в качеството на акушер-гинеколог и на дежурен доктор, заради немарливо осъществяване на правнорегламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, не е водил раждането на родилка, като е нарушил нормативни актове и правила за медицински стандарти, с което предизвикал гибелта на евентуално жизнерадостен плод по време на раждането му.

За това незаконно действие му е било наложено наказване от една година „ отнемане от независимост “ с тригодишен изпитателен период и отнемане от право да упражнява лекарска специалност за период от три години.

С присъда от м. април 2019 година Софийският апелативен съд е отменил неоправдателния първоинстанционен правосъден акт и признал подсъдимия Д.Ф. за почтен по повдигнатото му обвиняване.

Състав на Върховния касационен съд е приел доводите на Апелативна прокуратура - София за основни процесуални нарушавания и погрешно приложение на материалния закон от САС. Те са свързани с неналичието на аргументираност на заключението на назначената четворна съдебно-медицинска експертиза в хода на въззивното произвеждане, както и подозрения по отношение на неговата точност.

Второинстанционният съд е пренебрегнал част от здравната документи, подадена в хода на досъдебното произвеждане. Назначената от него четворна съдебно-медицинска експертиза е неразбираема, а направеният в нея извод опонира на признатите по-рано други експертни изводи. При разбора на доказателствата въззивният съд е позволил нарушаване, което е дало отражение върху правилността на изводите за липса на причинна връзка сред бездействието на лекаря – подсъдимия Ф., и гибелта на бебето.

Наред с това, не са били прегледани продължителното страдалчество на плода по време на раждането по отношение на инкриминираните правни отговорности на подсъдимия, в качеството му на дежурен доктор в акушеро-гинекологичното поделение на болничното заведение и неговото неявяване от местоработата през целия интервал на раждането.

С решение на Върховен касационен съд оправдателната присъда е анулирана и делото е върнато за ново разглеждане от различен правосъден състав на Софийския апелативен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР