Върховният ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей приветства в събота

...
Върховният ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей приветства в събота
Коментари Харесай

Хаменей приветства силите за сигурност , потушили протестите в Иран

Върховният ирански нравствен водач аятолах Али Хаменей приветства в събота дейностите на иранските сили " Басидж " при потушаване на протестите след гибелта на заяви " Ройтерс ". Той уважи тези от тях, починали при конфликтите. 

" Те са пожертвали живота си, с цел да защитят хората от бунтовници.  Присъствието на " Басидж " демонстрира, че Ислямската гражданска война е жива ", сподели Хаменей в телевизионна тирада.

Иранското духовенство упрекна външните врагове на страната и  .

В събота видеоклипове, оповестени в обществените медии, демонстрираха възобновени митинги в няколко университета в столицата Техеран и централния град Исфахан. " Ройтерс " обаче не удостоверява достоверността на записа.
 Иран изпраща още бойци в обитаемоте с кюрди региони
Иран изпраща още бойци в обитаемоте с кюрди региони

Сунитското малцинство е най-активно в митингите

Amnesty International съобщи, че силите за сигурност на Иран са употребявали противозаконна мощ, в това число бойни патрони и птичи изстрели , убивайки десетки хора. Иранските управляващи упрекнаха за някои стрелби неидентифицирани дисиденти.

Активистката новинарска организация ХРАНА заяви, че към петък 448 протестиращи са били убити, измежду които 63 деца . 57 членове на силите за сигурност са били убити. Около 18 170 души са задържани. Властите не оповестиха броя на починалите на протестиращите.

Протести са се провели допълнително от 150 града и 140 университета във всичките 31 провинции на страната и се считат за едно от най-сериозните провокации пред Ислямската република след революцията от 1979 година

Твърдолинейното правораздаване в Иран е осъдило минимум шестима протестиращи на гибел и хиляди са упрекнати за ролята им в размириците, съгласно публични лица.
 Организация на обединените нации: Ситуацията в Иран е сериозна
Организация на обединените нации: Ситуацията в Иран е сериозна

Над 300 души са починали при митингите през последните два месеца

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР