Върховният федерален съд в Германия постанови, че родителите на починало

Върховният федерален съд в Германия постанови, че родителите на починало ...

Трябва ли роднините да имат право на достъп до Facebook профила на починал човек?.

Върховният федерален съд в Германия постанови, че родителите на починало момиче имат права над нейния профил във Facebook. Случаят отново събуди въпроси по темата какво трябва да се случва с акаунтите на починали хора в социалната мрежа.
15-годишното момиче е било прегазено от влак през 2012 г. Родителите са искали достъп до Facebook-а ѝ, тъй като са се съмнявали, че може да се е самоубила. Това е било важно не само по емоционални, а и по юридически причини, тъй като в случай на самоубийство машинистът на влака трябва да получи компенсация, пише BBC.
Facebook отказва достъпа до профила, позовавайки се на условията за поверителност на контактите на момичето в мрежата. Според политиката си, компанията позволява на роднини на починали хора само частичен достъп до профилите им и само ако тези профили бъдат превръщани в онлайн мемориали или изтривани.
През 2015 по-долна съдебна инстанция отсъжда в полза на родителите на база правото на наследство на частната кореспонденция. През 2017 г. обаче, след обжалване, съдът дава подкрепата си на Facebook с обяснението, че всякакви отношения на момичето със сайта са приключили със смъртта ѝ.
След това случаят е отнесен до Върховния федерален съд, който отново отсъжда в полза на родителите. Според съдия Улрих Хелман предаването на онлайн информация не е по-различно от предаването на дневник или писмо на близките и трябва да се третира по същия начин. В мотивите си той допълва, че родителите имат право да зная с кого е общувала дъщеря им, тъй като все още е била непълнолетна.
В последните години Facebook си спечели остри критики в Германия, най-вече поради масовото разпространение на фалшиви новини в платформата.

Източник: bulnews.bg