Върховният духовен водач на Иран Аятолах Али Хаменей заяви днес,

...
Върховният духовен водач на Иран Аятолах Али Хаменей заяви днес,
Коментари Харесай

Аятолах Хаменей: САЩ и Великобритания не успяха да предизвикат размирици в Иран

Върховният нравствен лидер на Иран Аятолах Али Хаменей съобщи през днешния ден, че управляващите в страната са осуетили опитите на Съединени американски щати и Англия да провокират безредици по време на вълната от митинги, съобщи Ройтерс.

" Сега врагът неведнъж подхваща ходове, само че те са отразявани всякога ", сподели Хаменей, представен от ирански медии. " Това е поради съпротивата, поради мощния национален и народен яз ", добави той.

От края на декември в над 80 ирански града се състояха протестни демонстрации против икономическата и политическата обстановка. В тях починаха минимум 21 индивида, напомня Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира ирански народен представител модернизатор, съгласно който през последните две седмици са били задържани към 3700 души. Данните на Махмуд Садегхи са поместени на формалния уеб страница на иранския парламент www.icana.ir. По думите му другите служби за сигурност и разузнаване, правили арестите, пречат да се узнае точният брой на арестуваните. Депутатът не оповестява от кое място е взел данните, предава Българска телеграфна агенция.

Според изказване на вътрешния министър Абдолреза Рахмани Фазли в едноседмичните митинги са взели присъединяване най-вече 42 хиляди души. Т. е., съгласно данните на Садегхи, 10 % от стачкуващите са били задържани, отбелязва АП.

Иранските управляващи настояват, че протестната вълна против безработицата и корупцията, почнала на 28 декември в град Машхад, към този момент затихва. През последните няколко дни в Иран имаше всеобщи проправителствени манифестации.

Съединени американски щати и Израел се изрекоха в поддръжка за протестиращите иранци, само че отхвърлиха изказванията на Техеран, че са подстрекавали демонстрациите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР