Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да

...
Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да
Коментари Харесай

ВАС задължи ВСС да се произнесе за отстраняването на Иван Гешев

Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия правосъден съвет (ВСС) да се произнесе по настояването на служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за отстраняването от служба на основния прокурор Иван Гешев, заяви lex.bg.

Произнасянето на Върховен административен съд е разследване от решението на Конституционния съд отпреди дни, в което той одобри, че министърът на правораздаването има право да желае предварителното освобождение от служба на основния прокурор.

През лятото на м.г. проф. Стоилов внесе във Висш съдебен съвет искане за отстраняването на основния прокурор като видя четири нарушавания на Етичния кодекс в активността на Гешев – на правилата за безпристрастност, благовъзпитание и конфиденциалност, както и на отговорностите му като административен началник. На 22 юли м.г. с 12 на 8 гласа и след над 7 часа спор болшинството във Висш съдебен съвет одобри за неприемливо настояването на Янаки Стоилов като в поддръжка на това решение гласоподаваха всички членове на Прокурорската гилдия (без Иван Гешев, който не взе участие в гласуването), както и Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев. Те акцентираха, че правосъдният министър няма правна легитимация да внася сходно предложение.

Янаки Стоилов оспори решението на Висш съдебен съвет във Върховния административен съд и внесе искане за пояснение на главния закон в Конституционния съд. Делото във Върховен административен съд беше спряно до момента в който се произнесат конституционните съди. След влизането в действие на решението на Конституционен съд висшите съдии са възобновили делото.

„ С определение от през днешния ден тримата висши съдии – Тодор Тодоров, Росен Василев и Хайдухи Бодикян, одобряват, че министърът на правораздаването е интензивно легитимиран да инициира произвеждане на съображение член 175, алинея 5 по отношение на член 173, алинея 3 от Закона за правосъдната власт за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, заради съществуване на условия по член 129, алинея 3, т.5 от Конституцията на Република България, по който въпрос, в случай че не са налице процесуални спънки за разглеждането му Пленумът на Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност. Провиненията по член 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно, в случай че са осъществени от по този начин наречените „ трима огромни “ – административните ръководители на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и Прокуратурата “, оповестиха от съда.

Определението на Върховен административен съд още не е оповестено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР