Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор

...
Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор
Коментари Харесай

ВАС спря наредбата на Денков, която позволяваше масова смяна на училищни директори

Върховният административен съд (ВАС) спря до привършване на правосъдния спор действието на наредбата за осъществяване на състезания за шефове в държавните и общинските учебни заведения и детски градини. Тя беше издадена на 1 юли тази година от някогашния министър на образованието акад. Николай Денков и бе обнародвана четири дни по-късно.

В средата на юли стартира развой по промяна на ръководители на учебните и предучилищните институции в цялата страна, като потеглиха състезания за над 400 нови шефове. Въпросната Наредба №16 на МОН бе подложена на рецензии, защото не вкарва дълго чаканата мандатност, а дава съображение за всеобщи рокади.

Пред Върховен административен съд беше формирано административно дело по тъжба на шефа на СУ „ Д-р Петър Берон “ в Пазарджик, в качеството ѝ на участник в конкурс. Така висшите магистрати стопираха действието на наредбата за да се обезпечи отбрана на лицата, подали тъжба или митинг, какъвто е казусът с шефа на пазарджишкото учебно заведение.

От Върховен административен съд одобряват, че в случай че оповестените състезания за заемане на длъжността „ шеф “ на институции в системата на предучилищното и учебното обучение продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би лимитирало опциите на жалбоподателката за сполучливо присъединяване в състезанието, поради вероятно противоречие с поставените в Наредбата условия към претендентите.

" Заложени са голям брой критерии, които имат индивидуален темперамент, отнасят се до личността на претендента като мотивация за заемане на длъжността, настройка за работа в екип и рационализиране и информационни умения. Евентуалната незаконосъобразно образувана комисия, която ще прави оценка качествата на претендентите, опцията за субективизъм при оценката, въздействат директно върху законосъобразността на състезанието и директно засягат всеки участник в този конкурс ", гласи мнението на Върховен административен съд.

Добавя се, че централизираното осъществяване на стотици състезания за шефове на институции в системата на образованието, които са оповестени сега, " при действието на незаконосъобразни правни правила ", би представлявало фактически съществено засягане на публичния интерес, в това число и на жалбоподателката като участник.

" Предварителното осъществяване на наредбата би предизвикало обилни и мъчно поправими вреди както на ползите на участниците в състезанието, съответно и на жалбоподателката, по този начин и на защитимите публични ползи, които са предмет на контролиране. Това е по този начин и поради несигурността, обвързвана с действителността на вероятно зародилите в резултат на състезанието трудови правни отношения, ако наредбата бъде анулирана от съда, и неподходящия резултат върху провеждането на идната образователна година ", аргументират се висшите магистрати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР