Върховният административен съд (ВАС) спря действието на Наредбата 16 за

...
Върховният административен съд (ВАС) спря действието на Наредбата 16 за
Коментари Харесай

Удар по Николай Денков: ВАС спря училищните конкурси

Върховният административен съд (ВАС) спря действието на Наредбата 16 за осъществяване на състезания за заемане на длъжността „ шеф “ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и учебното обучение, оповестиха от съда.

Мярката е подхваната до привършване на правосъден спор по тъжба на на шефа на СУ „ Д-р Петър Берон “ в Пазарджик, в качеството й на участник в конкурс. Целта на прекъсването на действието на наредбата е да се обезпечи отбрана на лицата, подали тъжба или митинг, какъвто е казусът с шефа на пазарджишкото учебно заведение.

Наредбата е издадена на 1 юли 2022 година от министъра на образованието и науката и е обнародвана на 5 юли тази година. Според висшите магистрати, в случай че оповестените състезания за заемане на длъжността „ шеф “ на институции в системата на предучилищното и учебното обучение продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би лимитирало опциите на жалбоподателя за сполучливо присъединяване в състезанието, поради вероятно противоречие с поставените в Наредбата условия към претендентите.

Евентуалната незаконосъобразно образувана комисия, която ще прави оценка качествата на претендентите, опцията за субективизъм при оценката, въздействат директно върху законосъобразността на състезанието и директно засягат всеки участник в този конкурс, допълват от Върховен административен съд. Като съдиите показват, че провеждането на стотици състезания при незаконосъобразни правила би представлявало фактически съществено засягане на публичния интерес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР