Върховният административен съд (ВАС) ще трябва да се произнесе по

...
Върховният административен съд (ВАС) ще трябва да се произнесе по
Коментари Харесай

Ръчното броене на разписките от машинното гласуване за втори път отива във ВАС

Върховният административен съд (ВАС) ще би трябвало да се произнесе по решението на Централната изборна комисия (ЦИК), с което се одобри разписките от машинното гласоподаване от всичките към 12 000 изборни секции да се преброяват ръчно. То беше гласувано от изборния орган в петък, а в понеделник три политически сили - " Демократична България ", " Изправи се!Ние идваме! " и " Продължаваме промяната ", внесоха тъжби във висшия съд, с които желаеха това решение да бъде анулирано.
Какво се трансформира с ръчното преброяване на разписките
" Машинното гласоподаване беше въведено, с цел да не пипат човешки ръце в лицето на партийни представители в СИК. Във времената на Борисов хората се убедиха, че не е значимо кой гласоподава, а кой брои. Затова тази активност беше предоставена на машини ", сподели Мая Манолова при внасянето на жалбата на " Изправи се БГ!Ние идваме! " във Върховен административен съд, която е подписана и от представители на новия политически план на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ".

Манолова напомни, че на парламентарните избори през юли имаше контролно броене на разписките в сред 10% и 15% от секциите, което е посочило, че няма проблеми с машинното гласоподаване. Другият й мотив против решението на ЦИК е, че хартиените разписки от машината нямат никаква правна стойност, само че с решението на ЦИК се дава правна стойност на протокола, който ще бъде формиран след преброяването им и подписан от членовете на секционните изборни комисии. " Този протокол ще има доказателствена мощ ", уточни тя. Според Манолова това е " тежко нарушаване " на Изборния кодекс и е " опит за връщане на операциите и кражбите на избор от секционните комисии ".

Неяснотата какво ще е правното значение на спомагателния протокол, в който ще се записват резултатите от ръчното броене на машинните разписки, е посочена като мотив и в жалбата на " Демократична България ".

От обединяването също декларират пред Върховен административен съд, че в Изборният кодекс няма текст, който да задължава СИК-овете да броят контролните разписки. " Така на процедура ЦИК дописва и трансформира кодекса ", считат от Демократична България. Те показват и проблема отпреди парламентарния избор през юли, когато ГЕРБ-СДС оспориха пред Върховен административен съд тогавашното решение на ЦИК, в което не се предвиждаше преброяване на контролните разписки от машините във всички секции, а единствено в част от тях. " На 2 юли съдът обаче ясно постанови, че Изборният кодекс съответно и в детайли е разписал какво следва да прави секционната комисия след привършване на изборния ден, като тук не влиза броенето на контролни разписки и " извеждане на такова обвързване по дифолт е неприемливо ", показват от " Демократична България ". Освен това съгласно обединяването спомагателното броене на разписките на ръка ще затрудни секционните комисии и може да докара до " срив на отчитането на изборните резултати ".
Новото болшинство в ЦИК
Мая Манолова уточни, че решението за преброяването на разписките от машините е взето от едно ново болшинство, което се е оформило в ЦИК от представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, с чиито гласове то беше признато. Тя попита и какво се е трансформирало в последния месец в позицията на социалистическата партия и групировката на Слави Трифонов, които при предходния избор са били срещу предлагането на ГЕРБ за преброяване на разписките във всички секции.
Как ЦИК взе това решение
Решението на ЦИК беше взето в петък. От записа на онлайн излъчването на съвещанията на изборния орган излиза наяве, че въпросът е бил разискван от работна група, която е направила предлагането за преброяването на разписките от машините във всички секции, а докладчик по въпроса е бил Емил Войнов, зам.-председател на комисията от квотата на Българска социалистическа партия. По традиция при онлайн излъчванията на съвещанията микрофонът по време на полемиките сред членовете на ЦИК от време на време се изключва, само че от разискването на това съответно решение излиза наяве, че възражения по това оферти има единият от представителите на ЦИК - Росица Матева от квотата на " Изправи се БГ! Ние идваме! ", и членът на изборния орган Любомир Георгиев от квотата на " Демократична България ". Матева възразява против това като показва, че съгласно Изборния кодекс контролните разписки, които след гласуването се слагат в непрозрачна кутия, се опаковат и се запечатват с хартиена лента, преди да се премине към отчитане на резултата от машинния избор.

С ръчното преброяване ще се объркат секционните комисии и по този начин ще се сътвори причина да се оспорят резултатите от изборите, тъй като няма да е ясно кой резултат е годен ", споделя Матева.

Любомир Георгиев дава концепция предлагането да не бъде включено в методическите инструкции, а да се одобри посредством настрана решение на ЦИК, само че тя е подкрепена единствено от четирима членове на изборния орган - ръководителят Камелия Нейкова и Гергана Стоянова от " ИТН " и Росица Матева ( " Изправи се БГ!Ние идваме! " ) и Любомир Георгиев ( " Демократична България " ). С аргумента че потреблението на изборните бумаги за регистриране на данните от ръчното броене ще докара до комплициране на секционните комисии, Нейкова предлага данните от ръчното броене да се вписват в обособен протокол, който да е приложение към методическите инструкции, което се приема с 12 гласа " за ", а " срещу " са Росица Матева (също ИТН) и Красимир Ципов от квотата на ГЕРБ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Право 3 Енергетика 1 Компании 2 Седмицата 3 Имена 1 Компании 2 Енергетика 3 Имена
В последна сметка цялото решение за методическите инструкции за метода на броене на гласовете от машинното гласоподаване е признато също с 12 гласа, а против гласоподават Матева и Георгиев. Другият представител на " Демократична България " в ЦИК, Цветозар Томов, не участва на съвещанието, само че в неделя той разкритикува решението и прикани сътрудниците си да го анулират, тъй като това обезсмисля машинното гласоподаване.

Пред " Капитал " Емил Войнов сподели, че предлагането за ръчно преброяване на разписките от машинното гласоподаване е пристигнало в работната група от представителите на ГЕРБ. " Ние се съгласихме предвид на това да има бистрота и изясненост, че няма никакво разминаване сред данните от машинното гласоподаване и контролните разписки. И сме опростили това преброяване - няма да се броят преференциите, единствено гласовете за кандидатските листи. Второ, данните за машинното гласоподаване според Изборния кодекс се приобщават от флаш паметите от записващите механически устройства. При това контролно броене единствено ще бъде сканиран този протокол и качван на страницата на ЦИК, с цел да бъде сравняван, а другояче няма никакво отношение към самите резултати от машинното гласоподаване. Не считам, че с това решение се делегитимира машинното гласоподаване. Смятам, че ще има по-голяма сигурност за хората, които се съмняват, че може да има някакви операции ", съобщи Войнов.

Върховният административен съд (ВАС) ще би трябвало да се произнесе по решението на Централната изборна комисия (ЦИК), с което се одобри разписките от машинното гласоподаване от всичките към 12 000 изборни секции да се преброяват ръчно. То беше гласувано от изборния орган в петък, а в понеделник три политически сили - " Демократична България ", " Изправи се!Ние идваме! " и " Продължаваме промяната ", внесоха тъжби във висшия съд, с които желаеха това решение да бъде анулирано.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автори Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР