Върховният административен съд (ВАС) прекрати пълномощията на Ценко Чоков като

...
Върховният административен съд (ВАС) прекрати пълномощията на Ценко Чоков като
Коментари Харесай

Ценко Чоков вече не е кмет на Галиче, реши ВАС

Върховният административен съд (ВАС) приключи пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче. Тримата висши съдии - Румяна Монова, Диана Гърбатова и Добринка Андреева са постановили, че той повече не може да заема поста, заяви lex.bg.

Върховен административен съд в действителност оставя в действие решение на Административния съд във Враца, който пък удостовери решението на Общинската изборна комисия в Бяла Слатина за преустановяване на мандата на Чоков от 6 октомври 2017 година

Чоков е в ареста от май 2016 година, защото против него има дело за това, че е управлявал проведена незаконна група за рекет, лихварство, побоища и палежи. Избирателната комисия постави завършек на мандата му като се базира на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, който планува предварително преустановяване на пълномощията на кмет, в случай че той за повече от месец отсъства безпричинно от работа.

Чоков апелира. И пред двете инстанции тезата му беше, че не упражнява кметските си компетенции не по своя воля, а поради задържането му под стража по формирано против него наказателно произвеждане. Освен това Чоков акцентира, че за времето на отсъствието си е употребил полагаем заплатен и неплатен годишен отпуск.

С решението си от 6 февруари 2018 година Върховен административен съд на процедура не се отпътува с тези възражения, защото по тях, както и за опцията на кмета да употребява неплатен отпуск и дали отсъствието му за повече от месец е безпричинно, е водено друго дело. Именно влязлото в действие решение по него докара до решението на ОИК Бяла Слатина на 6 октомври 2017 година да приключи пълномощията на Чоков.

Върховен административен съд обаче отхвърля друго несъгласие на Ценко Чоков – че "може да бъде променена мярката за неотклонение в по-лека " и това "би му дало опция още веднъж да извършва отговорностите си като кмет ", като показва, че то почива на догадка, неотносима към разногласието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР