Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административния съд във

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административния съд във
Коментари Харесай

ВАС отмени отказа за добив на газ в Добруджа

Върховният административен съд (ВАС) удостовери решението на Административния съд във Варна, с което се анулира възбраната за изследванията и добива на природен газ край Генерал Тошево, оповестяват от Върховен административен съд. Съдебната сага към този план на компанията " Русгеоком " се точи от години.
В началото на 2018 година Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна отхвърли отчета за оценката за влияние на околната среда (ОВОС), откакто компанията съобщи желанието си да добива газ в района. Причината е заплахата от замърсяване на води, които се употребяват за питейни потребности. Това решение беше взето след всеобщи митинги против добива на газ освен в района, а и в Североизточна България.
Реално " Русгеоком " получи правото да изследва блок " Добрич " с решение на Министерския съвет от април 2009 година След това компанията изиска 35-годишна концесия за създаване и употреба на находище " Спасово " в този блок, включващо четири сектора - " Рогозина ", " Чернооково ", " Калина " и " Рогозина изток ".
Срещу декларираното капиталово желание за рандеман на газ в този район обаче се оповестиха локалните поданици, които се притесняват, че газът се намира под водните пластове и при добива рискът да се замърсят питейните води е значителен. Тогавашният министър Нено Димов разяснява, че находището е стандартно и няма да бъде употребен методът " фракинг " при добива, каквито опасения имаше измежду обществото.
Според заключението на Върховен административен съд обаче решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда е незаконосъобразно и е вярно анулирано от Административния съд във Варна. В решението на екологичната институция няма изведени в действителност учредения за издаването му. " Не са посочени и съответни обстоятелства и доказателства, които се вземат поради, не са посочени и какви са мненията на страните и участниците във връзка с тези обстоятелства ", се споделя в известие на Върховен административен съд по проблема.
В своето решение Административният съд във Варна вярно обръща внимание, че има противоречащи си мнения от едни и същи органи - басейновите дирекции " Дунавски регион " и " Черноморски регион ". Двете институции дават позитивно мнение за Оценка на въздействието върху околната среда, само че при публичното разискване са на противоположното мнение. Освен това, Регионална инспекция за опазване на околната среда изборно цитира единствено мнения, събирани след публичните разисквания, които са противоположни по смисъл на записаните в първичното мнение в отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, излиза наяве още от решението на Върховен административен съд.
Справка в Търговския указател демонстрира, че " Русгеоком " е записана напролет на 2008 година с капитал от 14 млн. лева Компанията е с съществена активност геоложки проучвания и изследвания, рандеман и преправка на първични материали и търговия с тях. Едноличен притежател на капитала е " Ди Ди Мениджмънт ", в чието ръководство е притежателят на " Овергаз Инк. " Сашо Дончев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР