Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Софийския административен съд

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Софийския административен съд
Коментари Харесай

Създава ли България съдебна практика за еднополови бракове, противоречаща на тази на ЕС?

Върховният административен съд (ВАС) удостовери решение на Софийския административен съд и дефинитивно отхвърли регистрация в ГРАО на брак на хомосексуална двойка дами, подписан във Англия, оповестиха от съда.
Делото е № 4245 от 2018 година. В претекстовете на съда се показва, че според българския закон идентичният пол на лицата, искащи да сключат брак, е спънка. Както Конституцията, по този начин и Семейният кодекс откриват като наложително изискване за подписване на цивилен брак разнополовост на съпрузите. С желаната регистрация ще се признае, че няма спънки за подписване на брак, и същата ще съставлява съображение за неговото признание, което е в несъгласие с българското законодателство. Навсякъде правната уредба преглежда фамилните връзки като правно отношение сред двата биологични пола - мъж и жена. Липсва нормативна уредба която да планува правно отношение с други участници, както и не се планува неговото наличие, промени и преустановяване, практикуване на брачен и родителските права и така нататък, изброяват от Върховен административен съд
Следователно, в случай че изискванията за подписване на брак, според българското законодателство не са били налице във връзка с тези български жители все още на подписване на брака, то този брак/ въпреки и позволен, според законите на страната, в която е бил сключен/ няма да породи правни последствия в България - член 4, алинея 1 от Семейни кодекс. Брак, който не е породил правни последствия в България няма по какъв начин да бъде приет и надлежно регистриран.
Тричленният състав на Върховен административен съд счита, че яма нарушаване и на наредбите от Хартата на главните права на Европейски Съюз, защото правото на бракосъчетание е обезпечено в сходство с националните закони, които контролират упражняването на това право. Тълкуването на европейско равнище е, че защото няма единодушие сред държавите-членки на Европейски Съюз за хомосексуалните бракове, то гей двойките не могат да имат правата на фамилни членове за задачите на свободното придвижване на служащи по смисъла на европейското право /д. 59/ 85 „ Reed “/.
Всъщност това е трето дело от подобен темперамент във Върховен административен съд (№ 7370 / 2016 година и № 6269 от 18.05.2017 г.) и самият съд признава, че има спорна процедура, само че прецизира, че въпросните три каузи нямали общо с дело № 11558 от 2018 година По него Върховен административен съд постанови, че еднополова двойка може да обитава на българска територия и казусът се отнася до правото на жители на Европейски Съюз да обитават законно дълготрайно на територията на друга страна-член на Общността.
Припомняме, че Европейският съд прочете нещата с гей браковете по следния метод - че би трябвало да се признават на всички места в Европейски Съюз, само че може да не се подписват на всички места! По настоящето дело във Върховен административен съд един от юристите показва тъкмо делото " Колман против Румъния ", на база на което Европейският съд взе решението, като мотив в този момент да бъде регистриран хомосексуалният брак.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР