Върховният административен съд (ВАС) потвърди процедурата на МЗ за закупуване

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди процедурата на МЗ за закупуване
Коментари Харесай

ВАС потвърди процедурата на МЗ за закупуване на медицинските хеликоптери

Върховният административен съд (ВАС) удостовери процедурата на Министерство на здравеопазването за закупуване на 6 хеликоптера, като остави в действие определението на Комисия за защита на конкуренцията от 2 февруари 2023 година, която остави без разглеждане жалбата на американската компания „ Бел Текстрон Инк. “, излиза наяве от решението на съда.

Делото беше формирано пред Върховен административен съд по частна тъжба на американската компания „ Бел Текстрон Инк. “ (Bell Textron Inc.), която обаче не е участник в процедурата на Министерството на здравеопазването. Поради това висшите магистрати одобряват за верни изводите на Комисия за защита на конкуренцията, че жалбоподателят не е потвърдил качеството си на заинтригувано лице, което би могло да оспори решението за разкриване на процедурата. Недопустимостта на предявената тъжба обуславя и недопустимостта на направеното искане за налагане на краткотрайна мярка прекъсване на процедурата за възлагане на публичната поръчка, заради което вярно то също е оставено без разглеждане от Комисия за защита на конкуренцията, показва съдът.

Според решението на Върховен административен съд се касае за процедура на договаряне без авансово съобщение, която е проведена след несполучлива открита по тип процедура, която е прекъсната и която възпроизвежда без основни промени първичните условия, посочени в обявлението за социална поръчка, оповестено в границите на миналата открита процедура. Ето за какво следва да се одобри, че миналата открита процедура, от една страна, и последващата процедура на договаряне без авансово съобщение, въпреки това, следва да се преглеждат изцяло.

„ Законодателят категорично е планувал, че при преустановяване на миналата процедура, когато всички предложения, които дават отговор на авансово оповестените от възложителя условия, надвишават финансовия запас, който той може да обезпечи, той може да пристъпи към оповестяване на процедура на договаряне без авансово съобщение, когато се поканят всички участници, чиито предложения в предишна открита или лимитирана процедура дават отговор на условията на възложителя, само че надвишават неговия финансов запас. Тоест възложителят е задължен да предложения тъкмо тези лица, които са подали оферта в предишна процедура, която освен това е отговаряла на условията на възложителя “, се споделя още в решението на съда.

Определение на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Припомняме, че на „ Бел Текстрон Инк. “ беше формирано на 25 януари и същия ден Министерство на здравеопазването приключи публичната поръчка.

По тази социална поръчка обаче има постъпила една оферта от италианската компания „ Леонардо “ AД на обща стойност 160 477 354 лева, която е по-висока от оповестената от Министерство на здравеопазването планирана стойност 135 593 113,22 лева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР