Върховният административен съд (ВАС) потвърди отказа на Прокурорската колегия на

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди отказа на Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

ВАС не наказа прокурор Р. Иванова от РП Благоевград за забавени преписки


Върховният административен съд (ВАС) удостовери отхвърли на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ПК на ВСС) да накаже прокурор Румяна Иванова от Благоевград за забавени каузи. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред петчленен състав на съда.

В края на 2021 година районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки внася предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Румяна Иванова за редовно неспазване на периоди, планувани в процесуалните закони, деяние или безучастие, което безпричинно забавя производствата и отговорно несъблюдение на служебни отговорности. Прокурорската гилдия образува дисциплинарно произвеждане по случая и избира състав.

По време на разглеждане на дисциплинарното дело, Румяна Иванова твърдяла, че има бездънен и безвъзвратен спор сред нея и районния прокурор на Благоевград и че имало недобра организация при администрирането на преписките и делата от страна на Борислав Ковачки.

Дисциплинарният състав ревизирал натовареността на Иванова и установил, че тя е под междинната за страната. Освен това било открито, че Румяна Иванова към този момент на два пъти (приз 2010 година и 2017 г.) е била наказвана точно за забавени преписки и каузи. Това съгласно състава показвало методичност на осъществените от прокурор Иванова нарушавания. При все това заради влошеното здравословно положение на Румяна Иванова, настъпила гибел в фамилията ѝ, изключителното състояние поради пандемията, само че и отчитайки към този момент наложените санкции, дисциплинарният състав предложил тя да бъде осъдена със „ забележка “,пише лекс бг.

На 30 ноември 2022 година Прокурорската гилдия разгледала проблема, само че не съумяла да събере нужното болшинство за налагане на наказване. В поддръжка на предлагането за установяване на „ забележка “ дали своят вот петима от присъстващите членове на ПК на Висш съдебен съвет, един бил „ срещу “. За да има решение, са нужни най-малко шест гласа. Така финалното решение на колегията е, че не постанова наказване на Румяна Иванова.

Шефът на РП-Благоевград апелира пред Върховния административен съд, само че тричленният състав с ръководител отхвърля жалбата.

Върховен административен съд не намира нарушавания при разглеждане на предлагането за дисциплинарно наказване на прокурорката. заради липса на данни за фрапантно закъснение в съответния случай.

Допълва, че другият претекст срещу налагане на наказване е аргументиран със задължението на административния началник на съответната прокуратура да следи за съблюдаване на процесуалните периоди и да провежда работата на прокурорите, тъй че да не се позволява закъснение в постановяване на актовете им.

И добавя, че производството, в което се осъществя дисциплинарната отговорност на магистрата е тип санкционно произвеждане и то не се развива пред дисциплинарния състав, а пред съответната гилдия на Висш съдебен съвет, която точно може да наложи или да не наложи дисциплинарно наказване.

Решението не е дефинитивно.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР