Върховният административен съд (ВАС) отмени разпоредбите от , според които

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени разпоредбите от , според които
Коментари Харесай

Съдът отмени забраната за безплатно инвитро след 43-годишна възраст

Върховният административен съд (ВАС) анулира наредбите от, съгласно които на дамите, навършили 43 години, не се поставя гратис инвитро, заяви правният портал (пълния текст на решението виж ).

Върховните съдии Ваня Анчева (председател на състава), Станимир Христов (докладчик) и Полина Богданова постановиха анулацията на член 27, алинея 1, т. 3 и алинея 2 от правилника, публикуван от министъра на опазването на здравето.

Първата алинея планува, че без значение от медицинските индикации, които се преценяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката за нея.

Втората наредба пък " отрязва " опцията страната да поеме втория, третия или четвъртия опит на тези дами.

Текстовете са оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, защото е навършила 43 години.

Пред съда юристите ѝ Михаил Екимджиев и Катина Бончева сочат първо, че Законът за здравето не слага условие за възраст за асистираната репродукция и с правилника на процедура е дописан законът.

Освен това те акцентират, че ограничаването за възраст е дискриминационно, тъй като пренебрегва самостоятелните репродуктивни качества на дамите, а по този начин финансиране се отхвърля на фиктивен симптом.

Според дамата, на която е отказано инвитро и юристите ѝ, рационалният, уравновесен и недискриминационен метод, потвърждаван и в решения на Европейския съд по правата на индивида, е да се регистрират както справедливи критерии, какъвто е възрастта, по този начин и самостоятелните здравни индикатори, които дефинират опцията за забременяване. Т.е. би трябвало да се търси баланс сред публичния интерес за рационално разходване на обществени средства и самостоятелното право на дамите да имат достъп до асистирана репродукция.

Върховнатаадминистративна прокуратура е подкрепила настояването за анулацията на възрастовото ограничаване.

" Административният орган е иззел функционалностите на законодателя, като е въвел спомагателен аршин за финансиране от страна на страната на действия по асистирана репродукция за дами до 43-годишна възраст, без значение от неналичието на медицински противопоказания и експертно потвърдена опция за забременяване при дами над тази възраст ", декларира прокурор Георги Камбуров.

Съдът обаче не се съгласява с тези доводи и декларира, че правилникът на центъра е публикуван на съображение на Закона за администрацията и на държавното разпореждане за основаването му.

Във въпросното разпореждане е посочено, че организацията на работа и активността на фонда, както и медицинските критерии за установяване на лицата, които имат право на финансиране, се уреждат с устав, публикуван от министъра на опазването на здравето, който се обнародва в Държавен вестник.

" Налице е законова делегация за установяване на критериите, на които следва да дават отговор лицата с цел да получат организационно и финансово подкрепяне за осъществяване на действия по асистирана репродукция в лечебни заведения в Република България ", декларират висшите съдии.

Те обаче откриват, че през 2011 година, когато е признато възрастовото ограничаване, не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, защото то е въведено без претекстове. Освен това е нарушен и член 77 от Административнопроцесуален кодекс, защото планът не е разискван дружно с показаните мнения, оферти и възражения.

Върховен административен съд припомня, че точно претекстовете са гаранция за спазването на правилата на изработването и на приемането на план на нормативен акт - аргументираност, неприкритост, непоклатимост и координация.

" Принципът на аргументираност се подсигурява от условието за обосноваване на плана на нормативен акт, от условията за наличието на претекстовете и от условието разискването на плана да не се прави без съществуването на претекстове. Принципът на неприкритост се подсигурява от условията за издание на плана на акта и на неговите претекстове. Принципът на координация се подсигурява от условието за издание на плана и на претекстовете и от обезпечаването на заинтригуваните лица на опция да изразят мнения и оферти. Принципът на непоклатимост се подсигурява от условията към наличието на претекстовете и опцията на заинтригуваните лица да изразят мнения и оферти. Визираните правила от своя страна са открити за гарантиране на правата и законните ползи на правните субекти и гарантиране упражняването от способния орган на предоставената му от страната нормативна властническа подготвеност по уместен и закономерен метод ", показват висшите съдии в решението си.

Те обръщат внимание, че промените в оспорените разпореждания след 2011 година не трансформират значително смисъла им и не могат да санират порока, зародил при приемането им.

От решението излиза наяве, че представителят на министъра на опазването на здравето е показал каква е повода да се вкара възрастовото ограничаване - защото се ползва хормонална стимулация, която при дами в напреднала репродуктивна възраст може да докара до нежелани реакции и противопоказания, а също така с напредването на възрастта нараства и заплахата от раждане на дете с аномалии.

" Безспорно е, че възрастта е решителен фактор за годността на репродуктивната дарба на дамата. С оглед на това, би могло и да е медицински обосновано приемането на тъкмо посочената от органа възраст като лимит, до който е обосновано осъществяването на действия по асистирана репродукция, даже при неналичието на самостоятелни противопоказания за това и експертно потвърдена опция за забременяване, както сочи жалбоподателката. Но неналичието на каквито и да било претекстове не дава опция нито на заинтригуваните лица да схванат за какво органът е приел тъкмо тази възрастова граница, нито на съда да извърши надзор за правомерност. Освен това, неприемливо е мотивирането на административния акт, било той самостоятелен, общ или нормативен, да се прави едвам при провеждането на правосъдния надзор за неговата правомерност ", стимулират се висшите съдии.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР