Върховният административен съд (ВАС) отмени определение на Комисията за защита

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени определение на Комисията за защита
Коментари Харесай

ВАС окончателно постанови да има държавна лаборатория на Капитан Андреево

Върховният административен съд (ВАС) анулира определение на Комисията за защита на конкуренцията, с което беше спряна публичната поръчка за доставка на техническо съоръжение за активността на Централната лаборатория за химични запитвания и надзор (ЦЛХИК) за потребностите на фитосанитарния надзор на граничния пункт " Капитан Андреево “. Това оповестиха в понеделник от съда.

Процедурата беше блокирана през Комисия за защита на конкуренцията по тъжба на " Интерпред Еврологистик " ЕООД . Върховен административен съд обаче оставя без почитание като безпричинно настояването на компанията за налагане на краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата ".

Обществената поръчка беше открита на 18 януари 2023 година с решение на шефа на ЦЛХИК.
Лабораторията е към Българската организация по сигурност на храните и в нея се правят и проучвания на пробите от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

" Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че негативните последствия от всички ползи, които могат да бъдат повредени - в това число ползите, свързани с защитата и сигурността, надвишават изгодите от налагането на краткотрайната мярка. Определението на Комисия за защита на конкуренцията е постановено в нарушаване на наредбите на Закона за публичните поръчки, защото не са регистрирани правилата на неотложност и необходимост ", показват магистратите.

Спешността и неотложността на провеждането на публичната поръчка са обосновани и с показаното от възложителя писмо от зам.-изпълнителния шеф на Генерална дирекция „ Здравеопазване и сигурност “ в Европейската комисия. В него се слагат въпроси – одитни рекомендации, които касаят Системата за лабораторен надзор на останки от пестициди и ветеринарномедицински медикаменти.

Европейска комисия изисква от страната ни да потвърди, че лабораториите за изпитване имат уместно съоръжение за надзор на остатъчните субстанции от пестициди, митотоксини и останки от ветеринарномедицински артикули, се споделя още в решението на Върховен административен съд.

Върховните магистрати смятат, че определението на Комисия за защита на конкуренцията е погрешно и при постановяването му са позволени пороци, които са съображение за неговата анулация. Определението е дефинитивно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР