Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането

...
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането
Коментари Харесай

Решение на съда: Магистрала „Струма“ може да минава през Кресненското дефиле

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите против екооценката за построяването на така наречен източен обход на автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле.

Тричленен състав - Румяна Папазова, Николай Гунчев (докладчик) и Сибила Симеонова, е отхвърлил с дефинитивно решение жалбите на две физически лица и на съдружие "За земята – достъп до правораздаване " против решение на министъра на околната среда и водите от 19 октомври 2017 година по оценка за влияние на околната среда (ОВОС). "С решението е утвърдено реализирането на капиталово предложение "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала "Струма " по Източен вид Г 10.50. ", показват от съда.

Приблизителната дължина на тази част от автомагистрала "Струма " е 24 км.

Решението на Върховен административен съд основава рисков казус. То оставя в действие документ, който опонира на различен документ по същия проблем, а държавното управление ще следва този от двата, който му е по-изгоден. Това е цялостен срив на държавността и правовата страна, разясняват от обединенията от неправителствени организации „ За да остане природа в България " и „ За Кресна ".

В текста им се споделя още:

Решението основава следните проблеми: Окончателно се обрича на разрушение природата на Кресненското дефиле, което е значим кулоар за редки и застрашени скотски типове по българското и европейското законодателство.

Близо 5 000-те поданици на община Кресна остават без местен и обходен път на европейската автомагистрала. Достъпът до обитаемоте места и земеделските земи и териториите в общината ще бъде мощно усложнен за всички локални поданици от тази община, тъй като те ще имат достъп до тях единствено когато пътуват в едната посока на автомагистралата и ще би трябвало да обикалят десетки километри, с цел да стигнат.

Окончателно ще бъде унищожен развиващият се в дефилето туризъм, като известните рафтинг и втурване с лодки по река Струма. Те просто ще станат рискови или невъзможни за упражняване.

При сходни случаи в Роспуда и Беловежа в Полша Европейската комисия предприе стъпки, които стопираха рисковите развития. В случая с Кресна обаче Европейска комисия основава усещане за двоен стандарт, тъй като липсват поредни дейности по отношение на българското държавно управление, макар европейските средства за автомагистрала Струма и неспазеното решение първо да се построи секторът от автомагистралата в региона на дефилето, а по-късно останалите.

Взимането на безпринципни и противозаконни решения, налагането на цензура в медиите и затварянето на очите заради конюктурни и политически съображения, в това число и от страна на Европейската комисия, не е методът да се реализира построяването на европейска автомагистрала и да се получи социална поддръжка от политиците за сходни дейности. Със настоящето решение на съда българското държавно управление получава зелена светлина да построи половин автомагистрала с парите за цяла, настояват природозащитниците.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР