Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането

...
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането
Коментари Харесай

Съдът "пусна" трасето на "Струма" през Кресненското дефиле

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите против екооценката за построяването на така наречен източен обход на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Решението към момента не е оповестено на уеб страницата на институцията, тъй като се обезличават персоналните данни.

Информацията от пресцентъра на съда е единствено, че тричленен състав - Румяна Папазова, Николай Гунчев (докладчик) и Сибила Симеонова, е отхвърлил с дефинитивно решение жалбите на две физически лица и на съдружие " За земята – достъп до правораздаване " против решение на министъра на околната среда и водите от 19 октомври 2017 година по оценка за влияние на околната среда (ОВОС).

" С решението е утвърдено реализирането на капиталово предложение " Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала " Струма " по Източен вид Г 10.50. ", показват от съда.

Източният вид разделя придвижването по автомагистралата на две независими и раздалечени едно от друго пътни платна. Платното в посока Гърция ще минава по съществуващия в този момент път Е-79, а за София - по нов терен на изток от Кресненското дефиле. Предвижда се рехабилитация и подсилване на Е-79, като се включат и разнообразни ограничения за запазване на биологичното многообразие. Планът е преди Кресна едното платно на автомагистралата да се отделя на изток и да обхожда града, а не както в този момент целият трафик да минава през него. Платното от Кулата за София ще стартира на 100 м след пресичането с жп линията за мина Ораново. Оттам ще минава вляво от настоящето шосе, след което ще потегля на югоизток паралелно на река Градевска и сред кварталите на Симитли " Ораново " и " Дълга махала ". После ще пресича второкласния път за Гоце Делчев и ще навлиза в планинския склон.

Приблизителната дължина на тази част от автомагистрала " Струма " е 24 км.

Решението на първата инстанция е дефинитивно, откакто в края на предходната година Народното събрание реши - макар президентското несъгласие, да ограничи правото на жители и организации да апелират пред втора правосъдна инстанция екооценки и други административни актове по отношение на околната среда и биологичното многообразие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР