Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на Топлофикация София“ АД

...
Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на Топлофикация София“ АД
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова осъди Топлофикация и пред ВАС

Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на „ Топлофикация София “ АД и приключи делото на омбудсмана Мая Манолова против сдружението.

Причината е позволена неточност в касационната тъжба на „ Топлофикация “. По този метод Върховен административен съд остави в действие решението на първа инстанция – Административен съд София-град, което е първото извоювано дело на публичния бранител против монополиста.

На 7 октомври 2016 година публичният бранител прати писмо до мениджмънта на  сдружението с 10 въпроса по Закона за достъп до социална информация /ЗДОИ/.  Става дума за така наречен „ юрисконсултски хонорари “, които „ Топлофикация “ прибира от своите длъжници, макар че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната сила, утвърдена от КЕВР. 

„ Аз в действителност съчувствам на юристите на „ Топлофикация “ за това, което им се случи през днешния ден. Всеки може да сбърка, в действителност. Не е станало нищо кой знае какво, само че може би това се случи, с цел да покаже цялата глупост на обстановката, в която се събират едни милиони от жителите за едни адвокати, които са тъкмо като всички останали и могат да сбъркат и явно бъркат “, съобщи омбудсманът.

Дружеството има право да апелира постановеното определение в 7-дневен период, считан от през днешния ден. Окончателното решение ще даде петчленен състав на Върховен административен съд, което в случай че се удостовери, ще остане решението на Административния съд София-град и ще задължи „ Топлофикация София “ АД да даде информация на омбудсмана за метода, по който е похарчила към 15 млн. лева през 2015 година, събрани от юрисконсултски хонорари.

„ Въпросът продължава да е настоящ, тъй като през 2016 година заведените от „ Топлофикация “ каузи против столичани са към 13 500, а през 2017 година несъмнено ще стигнат 16 000. По всички тези каузи не престават да се събират юрисконсултски хонорари. Благодарение на това, че убедих депутатите през предходната година да понижат юрисконсултските хонорари, към този момент се събират не три пъти по триста, т.е. по 900 лева на дело, а три пъти по 50 лева, т.е. 150 лева Все отново, когато става дума за 15 000 каузи и по 150 лева, събрани от столичанин, който е ответник по дело против „ Топлофикация “, това са пари, които е добре да се знаят за какво се употребяват “, добави Мая Манолова.

По думите на публичния бранител, сдружението е благосъстоятелност на жителите и има честен ангажимент към тях във връзка с неговото действие. „ Топлофикация “ се е трансформирала в един феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право само и единствено да заплащат, само че не и да знаят по какъв начин се изразходват парите им “, безапелационна бе омбудсманът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР