Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на кмета на община

...
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на кмета на община
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на кмета на Царево срещу заповедта за защитена местност на залива Корал

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на кмета на община Царево Георги Лапчев против на някогашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов , с която разгласи залива Корал за предпазена околност. Това заяви " Сега " в четвъртък.

Изданието напомня, че заповедта включва възбрана на навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства с изключение при бедствия, изключителни обстановки, за осъществяване на спешни, контролни и избавителни действия през цялата година и за потребностите на риболова през интервала от 1 октомври до 1 март.

Кметът на Царево е изискал съдът да спре предварителното осъществяване на заповедта. Мотивите му са, че това ще сътвори съществени трудности пред локалния лов на риба.

Според съда обаче общината не е показала доказателства нито за действителния брой регистрирани риболовен лодки, нито каква част от тях са моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Няма и доказателства за това каква част от улова на риба от записаните риболовен лодки в рибарско пристанище Царево се реализира на територията на самия залив Корал.

" Характерът и размерът на възможните вреди от действието на тази част от заповедта подлежат на доказване от оспорващия, което в тази ситуация не е сторено ", написа в определението на съда, представено от " Сега ".

Заповедта на Сандов е оповестена в Държавен вестник през юли. Местността " Залив Корал " обгръща 1320 декара повърхност. Малко след заповедта Лапчев съобщи, че съгласно него тя нарушава закона.

" Основният претекст е, че тя е противоконституционна, тъй като се основава граница и прави недостъпна Община Царево по море за дребния клас плавателни съдове. Коридорът на корабоплаване е 500 м ", сподели той.

Определението на Върховен административен съд предстои на обжалване пред 5-членен състав.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР