Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане двете жалби и

...
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане двете жалби и
Коментари Харесай

Съдът прекрати делата срещу отказа на Пеевски и Карадайъ да са евродепутати

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане двете тъжби и приключи делата на съдружие " БОЕЦ " против решения на Централната изборна комисия (ЦИК), с които Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски бяха заличени като евродепутати, въпреки че бяха определени за представители на Движение за права и свободи в Европейския парламент.

Двамата се отхвърлиха и ЦИК одобри заявките им, а това докара до оборване от " БОЕЦ ", които внесоха две тъжби във Върховен административен съд. Според гражданското съдружие Карадайъ и Пеевски могат да се откажат само като подадат оставки пред Европейския парламент, а ЦИК е приел отхвърли им в прорез със закона.

Според Върховен административен съд обаче гражданското съдружие няма юридически интерес да апелира решението на ЦИК. (Решението за Пеевски може да видите тук, а решението за Карадайъ - тук).

" За оспорващите не е налице юридически интерес и по смисъла на член 147, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс, която наредба изисква с обжалвания административен акт да са нарушени или да са застрашени техни права, свободи или законни ползи или с решението да им се вменяват отговорности, каквито досега не са имали. В случая оспорваното решение на ЦИК по никакъв метод не се отразява на тяхната правна сфера ", пишат в двете решения съдиите от Върховен административен съд.

Магистратите се базират и на наредбата на член 394 от Изборния кодекс, в която е посочено кой може да апелира – другите претенденти за членове на европарламента, партиите и обединенията или представител на предприемчив комитет, в случай че е самостоятелна кандидатура.

За сдруженията и гласоподавателите отбраната на публичния интерес може да се реализира само посредством сезиране на прокуратурата за тяхната отбрана, показват от Върховен административен съд. И приключват двете каузи, защото " БОЕЦ " нямат юридически интерес да оспорват решенията на ЦИК и отхвърли на Пеевски и Карадайъ да работят в европарламента.

На 31 май ЦИК разгласи окончателния лист на определените български представители в Екологичен потенциал. Това са Искра Михайлова, Атидже Алиева и Илхан Кючук. От " БОЕЦ " възразиха, че Алиева и Михайлова не са определени по вота на гласоподавателите, а са в листата, тъй като определените в листата преди тях Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски обявиха, че се отхвърлят от местата си като евродепутати.
Отказът е станал, откакто двамата са подали заявки в изборната комисия, че не желаят да бъдат обявявани за определени за членове на Европейския парламент.

" По създание заявката съставлява отдръпване на единодушието на претендента по член 365, алинея 1, т. 3 на Изборния кодекс за присъединяване в изборите, което е належащо условие за регистрация. При състояние че такова единодушие към този момент не е налице, ЦИК заличава от съответната кандидатска листа и не афишира лицето за определено за член на Екологичен потенциал ", се показва в решението на комисията за Пеевски (вижте решението тук). Според представители на ЦИК тя не може да откаже на двамата от Движение за права и свободи, тъй като това е персонален акт.

По същия метод Делян Пеевски бе премахнат от листата на Движение за права и свободи и на предходните европейски избори през 2014 година, откакто се отхвърли да бъде евродепутат. Това стана, откакто в границите на 10 часа част от членовете на тогавашната комисия си трансформираха мнението - както предната вечер защитаваха тезата, че определеният няма право на отвод след изборния ден, а единствено преди изборите, по този начин и на идната заран гласоподаваха за заличаването на Пеевски от листата, написа в. " Капитал ".

Аргумент срещу решението е, че оставката се подава до Европейския парламент и едвам тогава ЦИК ще се произнесе по оповестяването на идващия претендент в листата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (630)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР