Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да регистрира еднополов брак

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да регистрира еднополов брак
Коментари Харесай

ВАС окончателно отказа да признае еднополов брак, регистриран във Великобритания

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно отхвърли да записва еднополов брак в България, оповестиха от Върховен административен съд.

С това решение Върховен административен съд удостовери решението на Софийския административен съд и дефинитивно отхвърли регистрация в ГРАО на брак сред две дами, подписан във Англия.

Отхвърлена е жалбата на едната жена против отхвърли на кмета на Столична община, регион " Люлин ", за актуализиране на фамилното й състояние в персонален картон.

Съгласно българския закон идентичният пол на лицата, искащи да сключат брак е спънка за подписване на брак. Както Конституцията на Република България по този начин и Семейният кодекс откриват като наложително изискване за подписване на цивилен брак разнополовост на съпрузите, безапелационни са висшите магистрати.

Искането за легитимиране на еднополов брак опонира на българското законодателство. Навсякъде правната уредба преглежда фамилните връзки, като правно отношение сред двата биологични пола - мъж и жена. Липсва нормативна уредба която да планува правно отношение с други участници, както и не се планува неговото наличие, промени и преустановяване, практикуване на брачен и родителските права и така нататък, стимулират се съдиите от Върховен административен съд.

Бракът, който е позволен за законите на страната, в която е подписан, няма правни последствия в България - чл.4, ал.1 от Семейни кодекс. Брак, който не е породил правни последствия в България няма по какъв начин да бъде приет и надлежно регистриран, гласи решението на българския съд.

Тричленният състав на Върховен административен съд счита, че няма нарушаване и на наредбите от Хартата на главните права на Европейски Съюз. Правото на бракосъчетание е обезпечено в сходство с националните закони, които контролират упражняването на това право.

Съдът на европейските общности (СЕО) се е произнесъл, че заради невъзможността да бъде реализирано единодушие сред страните членки по отношение на еднополовите бракове, сътрудниците в тези съюзи не могат да имат правата на фамилни членове за задачите на свободното придвижване на служащи по смисъла на европейското право /д. 59/ 85 " Reed " /, стимулират се от Върховен административен съд.

Това е третото дело във Върховен административен съд с тази тема и съдът има непротиворечива процедура по този въпрос. В този смисъл са Решение № 7582 от 15. 06. 2017 година по административно дело № 7370 / 2016 година и Решение № 6269 от 18.05.2017 година по административно дело № 6474/ 2016 година на Върховен административен съд, напомнят магистратите. Сегашното дело Дело № 4245 от 2018 година беше формирано по тъжба на физическо лице против решение № 180/ 08.01.2018 година по адм. дело № 7538/ 2017 година на Административен съд - София- град.

Делата за признание на еднополов брак са разнообразни от делото, с което Върховен административен съд разреши на еднополова двойка да обитава на територията на Република България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР