Върховният административен съд (ВАС) очаквано отхвърли жалбата на фирмата-фантом Уилинк,

...
Върховният административен съд (ВАС) очаквано отхвърли жалбата на фирмата-фантом Уилинк,
Коментари Харесай

ВАС поряза фирмата-фантом за наема на медицински хеликоптер

Върховният административен съд (ВАС) предстоящо отхвърли жалбата на фирмата-фантом " Уилинк ", която блокира процедурата за наем на медицински хеликоптер на закритото преди дни държавно сдружение " България Хели Мед Сървиз ".

Съдът приключи делото откакто " Уилинк " не заплати изискуемата държавна такса. Така, макар че в последна сметка беше отхвърлена от съда, жалбата на " Уилинк " извърши задачата си с процедурни хватки да забави задоволително хода на процедурата, тъй че до контракт за наем на хеликоптери да не се стигне.

А в това време служебното държавно управление завоюва софтуерно време, с цел да закрие основаното от кабинета на Кирил Петков сдружение " Хели Мед " и да трансферира незабавната здравна помощ по въздух на държавния авиационен оператор.

Директорът на към този момент закритото сдружение " Хели Мед " Георги Гвоздейков разяснява новината за правосъдното решение в понеделник, като уточни, че в петък - 10 март 2023 година е можело да бъде подписан договорът за доставка на хеликоптера чартърен, само че това към този момент няма по какъв начин да се случи.

Миналата седмица в изявление за Mediapool той сподели, че хеликоптерът можеше да бъде разполагаем още в края на април-началото на май месец. Припомняме, че в публичната поръчка на към този момент закритото сдружение се явиха двама участници – от Словакия и Белгия.

Този лизингов хеликоптер беше нужен за лицензиране на сдружението като авиационен оператор и се очакваше той първи да стартира да извършва задачи по оказване на помощ, до момента в който се чакат хеликоптерите, които Министерство на здравеопазването купува от италианската компания " Леонардо ". Първият хеликоптер от " Леонардо " се чака през декември тази година.

Вместо това, обаче, служебното държавно управление закри " Хели Мед ", трансферира функционалностите му на държавния авиоотряд и в този момент занапред приготвя нова поръчка за наем на два хеликоптера. През предходната седмица здравният министър Асен Меджидиев изрази вяра да не бъдат създавани умишлени спънки пред нея.

Така служебното държавно управление тласна развиването на плана за незабавна здравна помощ по въздух (HEMS) в радикално друга посока от заложената при кабинета " Петков ", като съгласно Гвоздейков това е в прорез с европейските регламенти.

Миналата седмица служебната власт заяви, че първите машини, когато и да са налични, ще бъдат ситуирани в авиобазата в Долна Митрополия и на летище Враждебна.

След обиколка в лечебни заведения в страната са конкретизирани и местата, на които има опция за създаване на хеликоптерни площадки. Те сега се съгласуват и с Министерството на превоза, след което ще бъде оповестена социална поръчка за построяването им. Преди ден от болничното заведение в Ямбол осведомиха, че новата постройка на лечебното заведение към този момент разполага с площадка за кацане на хеликоптери.

Междувременно стартира създаване на координационен център в София, който ще прави връзката сред тел. 112, МО и другите ведомства.

Има направена и стратегия за образование, като през тази седмица се чака да стартира асортимент на медиците, които да преминат тримесечен курс на образование през катедрата по авиационна медицина на ВМА. Първоначално курсовете ще преминат 20 екипа – лекари и медицински сестри, като лекарите ще бъдат анестезиолог-реаниматори. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР