Върховният административен съд (ВАС) обяви рязък завой към увеличаване на

...
Върховният административен съд (ВАС) обяви рязък завой към увеличаване на
Коментари Харесай

ВАС драстично намалява цензурата върху съдебните актове

Върховният административен съд (ВАС) разгласи внезапен завой към увеличение на прозрачността в своята работа на фона на развихрилата се цензура в правосъдната система около европейския правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR).

От 2 юли в правосъдните актове няма да се заличават имената на компаниите, БУЛСТАТ и техните координати. Изключение ще вършат единствено едноличните търговци, само че в случай че в тяхното название се съдържа името на физическото лице.

При физическите лица първото име ще се изписва с инициал с точка, презимето ще се заличава, а семейството ще се показва напълно. Досега и трите имена се изписваха единствено с точка. Ще бъдат премахвани обаче спомагателните детайли, които биха разрешили установяването на съответните лица.

Няма да се заличават имената на регионалните шефове, на партиите, сдруженията и административните органи, държавните институции, медиите, имената на нотариусите и съдиите, в случай че са страна по делото.

От имената на министри, политици, кметове, ръководители на общински препоръки и инициативни комитети ще се скрива единствено презимето.

" Целта на новите правила е да реализираме по-висока бистрота и баланс сред нуждата от осведоменост и общодостъпност на информацията и отбраната на персоналните данни на страните по делата във Върховен административен съд. Инициативата на Върховен административен съд за унищожаване на ненужни заличавания - да вземем за пример на компании, политици, партии, отразява и практиката на европейските правосъдни структури ", разяснява ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Той разгласи, че новата процедура на висшия съд ще бъде приложена и от 28-те окръжни административни съдилища.

Върховен административен съд беше съдът с най-добре работеща и най-подробна осведомителна система до 2010 година, когато за ръководител бе определен Георги Колев. След това стартира поетапно цензуриране на информацията в правосъдните актове, което ги направи безусловно неразбираеми. Заличавани бяха имената на обществените персони, на министерства, организации, компании и даже имена на обитаеми места.

Група публицисти, в това число от Mediapool, заведоха дело против тази процедура на Върховен административен съд, само че делото се водеше точно пред Върховен административен съд и жалбата бе отхвърлена. След това бе подадена тъжба пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, само че преди да се даде придвижване по нея Георги Чолаков разгласи, че достъпът до информация ще бъде уголемен още веднъж.

По подигравка Върховен административен съд разгласи самодейността си за бистрота в миг, в който останалите институции в правосъдната власт неприемливо цензурират всичките си актове и прессъобщения, оправдавайки се с GDPR.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР