Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповеди за забрана нелоялни

...
Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповеди за забрана нелоялни
Коментари Харесай

Мобилни оператори заблуждавали клиентите си

Върховният административен съд (ВАС) е удостоверил заповеди за възбрана нелоялни практики на два телекома, издадени от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Става въпрос за мобилните оператори БТК (търговско название " Виваком " ) и " Мобилтел " (търговско название " Мтел " ), оповестиха от КЗП.

БТК не е уведомила клиентите си за цялостните характерности на мобилни апарати, които им продавала. Устройствата били представяни като водо- и удароустойчиви. Те обаче оставали невредими единствено в случай че се потопят във вода до един метър и за не повече от 30 минути, както и в случай че паднат от височина не по-голяма от 1.2 метра.

" Тези основни характерности на са били посочени върху етикета на телефона, в това време обаче могат да бъдат от голяма важност при решението на потребителя за покупка. Освен това, по подобен метод се основават предпоставки след това търговецът да откаже претенция при положение на проблем с мобилното устройство, зародил при условия, които гаранцията не покрива, без потребителят авансово да е бил наясно с изискванията ", обясниха от КЗП.

Друга неотдавна доказана от Върховен административен съд заповед на КЗП е за възбрана на нелоялна процедура на " Мобилтел " ЕАД. Телекомът не е съобщавал авансово на клиентите си за съществуването на такса при осъществяването на пожелана от клиента промяна на тарифния проект за мобилни услуги.

Клиентите трябвало да заплащат 19.90 лева такса, в случай че сменят проекта си. Заблудата следва от това, че в контракта се планува опцията клиентът да минава към различен тарифен проект единствено с по-висока или равна месечна абонаментна такса и на никое място не се показва, че потребителят дължи пари за тази смяна. Таксата за въпросната услуга е оповестена само на интернет страницата на оператора. Също по този начин, всички основни клаузи на контракта следва да бъдат категорично и изчерпателно уредени преди сключването му, гласи още мнението на специалистите, доказано от магистратите.

От КЗП поучават потребителите да ревизират детайлно характерностите на устройствата, които купуват, и да ревизират за скрити такси. При подписан контракт в изискванията на нелоялна процедура потребителите може да желаят прекратяването му и да търсят правата си в съда. Решението на Върховен административен съд по случая може да се употребява като мотив при възможни каузи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР