Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил жалби на три шахматни

...
Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил жалби на три шахматни
Коментари Харесай

ВАС потвърди държавния лиценз на една от шахматните федерации

Върховният административен съд (ВАС) е отхвърлил тъжби на три шахматни федерации за законосъобразността на издадения от страната лиценз на БФШ 2022, разгласи структурата, отпред на която е доцент Венета Петкова.

.

От месеци тя се бори за власт против БСФШ, която беше основана през есента на м.г. след интервенция на интернационалните институции ФИДЕ и ЕСШ за прекъсване на рецесията в българския шахмат. БСФШ, с шефове Милен Василев и Антоанета Стефанова, беше призната за член от тях, което задълбочи проблемите.

А въпросните тъжби са от федерации, които до неотдавна също се бореха за властта.

" Със свое Решение 3443/20.03.2024 Върховният административен съд удостовери законосъобразността на издадения състезателен лиценз на Българска федерация по шахмат 2022. Със същото решение висшите съдии отхвърлят жалбите на Сдружение „ Българска федерация по шахмат “, Сдружение „ Българска федерация по шахмат 1928 “ и “Българска федерация по шах ” като неоснователни, декларира БФШ 2022 в публично изказване.

Спекулациите към лиценза на федерацията служеха като основа за отрицателна акция, която възпрепятстваше естествената активност, сключването на контракти с Министерството на младежта и спорта, както и със спонсори. Настоящото решение дава успокоение в работата на БФШ 2022 за развиване на спорта ни, а също по този начин е действителен късмет обединителните процеси в шахмата да продължат. "

С последното се имат поради опитите на БОК и ММС да се стигне до обединяване сред спорещите структури - първоначално посредством договаряния. Те са схванаха за това на среща с министър Димитър Илиев - посредством контактни групи.

" Клубовете, които са постоянни членове на лицензираната федерация, могат да възнамеряват дълготрайно активността си - техните права са предпазени. Заслужава да се означи, че това е и опция шахматните хора да спрат да се въздействат от външни лица, които се прехранват от кавги, разделяне и обжалвания. Спекулациите не могат да бъдат метод на другарство, и е време токсичните лица да изоставен шахматната общественост ", споделя още БФШ 2022.

А от последния абзац излиза, че въпросните договаряния скоро започват:

" Трябва да се одобри от всички, че лицензирана е Българска федерация по шахмат 2022, и това да е основа за надграждане на триумфите в този спорт. Този положителен знак идва в навечерието на диалозите сред контактните групи на БФШ 2022 и БСФШ. Надяваме се те да бъдат градивни, в полза на шахматистите и клубовете – интерес, за който постоянно сме работили. Обединение в границите на лицензираната федерация е единственият правилен път за действителен напредък на родния шахмат! "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР