Върховният административен съд (ВАС) , че ТЕЦ Брикел може да

...
Върховният административен съд (ВАС) , че ТЕЦ Брикел може да
Коментари Харесай

Върховният съд остави свързвания с Ковачки ТЕЦ Брикел да работи

Върховният административен съд (ВАС), че Топлоелектрическа централа " Брикел " може да продължи да работи и не позволи предварителното осъществяване на заповедта за прекъсване на мощностите поради данните за прекалено замърсяване. Определението на съда не може да бъде обжалвано.

На 29 юли служебният екоминистър Борислав Сандов разгласи, че затваря Топлоелектрическа централа " Брикел ", тъй като " не дава отговор на екологичните условия, европейските правила и българското законодателство ".

" Собствениците не желаят да модернизират предприятието, тъй че да не замърсява околната среда и да не поврежда човешкото здраве ", разгласи Сандов и добави, че следва пломбиране на инсталацията.

Само пет дни по-късно Административен съд - Стара Загора спря предварителното осъществяване на заповедта на локалната екоинспекция за прекъсване на ТЕЦ-а.

Върховните магистрати одобряват, че разискването на възможните нарушавания от страна на " Брикел " поради замърсяване на околната среда няма връзка с допускане на предварителното осъществяване на заповедта за прекъсването на ТЕЦ-а.

" Ако Върховен административен съд прегледа и разяснява тези изказвания, би се достигнало до изговаряне по разногласието всъщност, което е неприемливо в границите на актуалното частно произвеждане ", се споделя в решението.

В заповедта на екоинспекцията са изброени седем групи нарушавания на Топлоелектрическа централа " Брикел ", които са атакувани пред съда от сдружението. Върховен административен съд припомня, че прекъсването на активността на Топлоелектрическа централа единствено по себе си води до причиняване на обилни и мъчно поправими вреди.

Върховен административен съд припомня, че " Брикел " е част сериозната инфраструктура на страната и е предпазен от Закона за енергетиката и Директива 2008/114/ЕО на Европейски Съюз. " Брикел " е в листата на стратегическите обекти от голяма важност за националната сигурност, където е вкаран с разпореждане на кабинета " Станишев " в неговите последни дни.

От значение в тази ситуация е и събитието, че предварителното прекъсване активността на " Брикел " би довело до спад на равнището на язовир " Розов бунар ", който е разгласен за предпазена зона от министъра на околната среда и водите, припомня съдът.

Решението на Върховен административен съд за " Брикел " свежда проблема до неуместно допускане вид " параграф 22 ". Предварителното осъществяване на заповедта за прекъсването на ТЕЦ-а се желае, с цел да се обезпечи отбраната на живота или здравето на жителите. Замърсяването на околната среда, както е разказано от екоинспекцията в заповедта за " Брикел ", има отношение към здравето на жителите.

Върховен административен съд обаче споделя, че с цел да се открият изказванията на екоинспекцията, делото би трябвало да бъде решено всъщност - т.е. няма по какъв начин да се отбрани здравето на жителите с авансово осъществяване на заповедта за затваряне на " Брикел ", макар че законът разрешава това. Съдът позволява отбраната на ползите на " Брикел ", които ще бъдат повредени от прекъсването на ТЕЦ-а, даже и да се допусне, че той не дава отговор на екологичните правила.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР