Върховният административен съд върна за ново разглеждане и от нов

...
Върховният административен съд върна за ново разглеждане и от нов
Коментари Харесай

ВАС върна делото за конфликт на интереси срещу бившия зам.-министър Александър Манолев

Върховният административен съд върна за ново разглеждане и от нов състав делото за открит спор на ползи при някогашния зам.-министър Александър Манолев, оповестиха от съда.

Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд не е решил всички доказателства по делото и доводите на страните. Според член 236, алинея 2 от Граждански процесуален кодекс, към решението си съдът излага претекстове, в които се показват настояванията и възраженията на страните, преценката на доказателствата, фактическите констатации и правните заключения на съда. В претекстовете на правосъдното решение първоинстанционният съд следва да изложи обстоятелствата и събитията, които е приел за открити въз основа на преценката на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната цялост, и по вътрешно разбиране. Съобразно признатите за открити условия, съдът следва да квалифицира обстоятелствата и да направи съответните правни заключения, които също следва да бъдат изложени в претекстовете на решението. В сегашния случай това не е сторено и съставлява нарушаване на съдопроизводствените правила по смисъла на член 209 т.3 от Административнопроцесуален кодекс. Това е и спънка касационната инстанция да извърши надзор за материална правомерност на проверяваното решение.

При новото разглеждане на делото би трябвало да бъдат открити всички обстоятелства и условия от голяма важност за разногласието и подведени под съответните относими материалноправни правила за изясняване на главните противоречиви въпроси по делото, обрисувани нагоре, в това число и след разискване на всички възражения на страните в процеса.

„ Бланкетното изтъкване, че Манолев е „ имал опция за оказване на въздействие, което се доказвало от последващите дейности на контролните органи “, приповтаря буквално претекстовете на административния орган и не съставлява личен извод от фактическа и правна страна на съда, а настрана от това поради изложеното нагоре не излиза наяве и кои тъкмо са тези „ всички благоприятни условия за практикуване на въздействие върху структурни звена в Държавна фирма “Земеделие “ и в частност по отношение на Регионалния механически инспекторат при Областна Дирекция – Благоевград на Държавна фирма “Земеделие “ от страна на Манолев, се отбелязва в решението на Върховен административен съд.

Решението по административно дело № 7503 от 2020 година на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР