Върховният административен съд ще заседава на 24 септември по жалбата

...
Върховният административен съд ще заседава на 24 септември по жалбата
Коментари Харесай

ВАС ще гледа в края на септември жалба по проекта за "Турски поток" през България

Върховният административен съд ще заседава на 24 септември по жалбата на съветския претендент да строи трасето на " Турски поток " през България " Газово уголемение и развиване в България ".

Тя е против решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се анулира декласирането на саудитския консорциум " Аркад " като строител на трасето. Проектът е за близо 3 милиарда лева и по него се планува от началото на 2020 година да стартира преносът на газ по трасето от българо-турската до българо-сръбската граница.

Заради няколко обжалвания пред разнообразни институции е доста евентуално плануваният период да не може да бъде спазен.

Първоначално през април държавният газов снабдител избра за победител в търга за построяването на тръбопровода саудитският консорциум " Аракд " с оферта от 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност. Месец по-късно обаче определеният претендент бе декласиран с претекста, че не е дал в упования период поискани от него документи. Консорциумът апелира това пред Комисията за защита на конкуренцията и тя анулира решението и също така не позволи на държавната компания желаното от нея сключване на контракт с втория в класирането с претекста, че се гонят периоди за осъществяването на плана.

Вторият в класирането е точно " Газово уголемение и развиване в България ", обвързван с Руси консорциум, който все още на приключване на периода за подаване на поисканите от саудитския консорциум документи е подобрил офертата си като е понижил първичното си искане от 1.6 милиарда евро без Данък добавена стойност с 30%.

Тъкмо последното определение на антимонополното ведомство бе обжалвано пред Върховен административен съд от " Газово уголемение и развиване в България ", този иск обаче бе отритнат към този момент от Върховен административен съд.

Пред този съд обаче съветският консорциум апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което се анулира решението на " Булгартрансгаз " да декласира " Аркад ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР