Върховният административен съд ще излезе утре с решение по жалбите

...
Върховният административен съд ще излезе утре с решение по жалбите
Коментари Харесай

ВАС излиза утре с решение за 100-процентовото броене на контролните разписки

Върховният административен съд ще излезе на следващия ден с решение по жалбите на две обединения и един претендент народен представител против законосъобразността на решението на ЦИК за броене на 100 % от разписките от машинния избор на изборите. Това стана известно на съвещанието на съда през днешния ден, оповестяват от novini.bg.

На съвещанието, в което жалбите бяха прегледани, Надежда Йорданова от Демократична България съобщи пред съда, че решението на ЦИК за броенето на 100 % от разписките е взето в нарушаване с правилото на пропорционалност. Тя означи, че броенето става по непрогледен метод и неразбираеми последствия.

Мая Манолова от " Изправи се.БГ! Ние идваме! " уточни, че атакуваните от нея две решения на ЦИК, свързани с преброяването, са оскъдни. Тя изиска съдът, в случай че не ги разгласи за оскъдни, да ги разгласи за неприемливи или да ги анулира като незаконосъобразни.
" Няма правни причини и официална логичност " в решението на ЦИК за броенето на 100 % от разписките, сподели Манолова пред медиите. По думите ѝ решението на Върховен административен съд е значимо, тъй като в навечерието на втория тур на президентските избори " хората, които са прекарали 24 и повече часове да броят безсмислено контролни разписки, могат да се разколебаят, а част от тях могат да се заразят, защото работят в затворени пространства в изискванията на коронавирус ".

Тя добави, че смисълът на контрола би бил да има гласност и бистрота в процеса, другояче недоверието в изборния развой нараства. По думите ѝ това е била задачата на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия - " да внушат съмнение в изборния развой, да откажат хората да гласоподават и съумяха ".

На въпрос дали " Продължаваме промяната " са водили неофициални диалози с нея за вероятно присъединяване в изпълнителната власт, Манолова отговори, че тя е юрист и не си търси работа. " Очакваме в действителност да има държавно управление на смяната и позициите в него да се заемат от честни хора, от хора с експертиза ", добави Манолова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР