Върховният административен съд призна правото на еднополова двойка да живее

...
Върховният административен съд призна правото на еднополова двойка да живее
Коментари Харесай

ВАС с решение в полза на еднополовите семейства при пребиваване у нас

Върховният административен съд призна правото на еднополова двойка да живее и обитава в България, упражнявайки правото на свободно напредване в Европейския съюз, годно за всички жители на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии. Върховен административен съд постанови решение, с което остави в действие решението на Административен съд София-град по делото на Кристина Палма и нейната брачна половинка Мариама Диало.

Кристина и Мариама, хомосексуална двойка от Австралия и Франция, подписват брак на 1 юни 2016 година във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава разрешение за престояване България, на съображение на Директива 2004/38/EC по отношение на правото на свободно придвижване и престояване в Европейския съюз. Според Директивата всеки жител на Европейски Съюз се употребява от независимост на напредване за фамилията си в страните от Европейски Съюз, даже и неговият брачен партньор да не е жител на страна – членка на Европейския съюз, какъвто е казусът на Кристина.

Независимо от изричността на наредбата и към този момент предишно издадено позволение в тази връзка, при започване на 2018 година Дирекция “Миграция “ към Министерство на вътрешните работи отхвърля на Кристина Палма да обитава в България, като обосновава отхвърли си с член 46, ал.1 от Конституцията на България и Семейният кодекс – “бракът е непринуден съюз сред мъж и жена “.

Решението на Върховен административен съд, което удостоверява решението на Административен съд София-град е и в сходство с практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС), постановено по сходно дело в Румъния (Coman case, С-673/2016 г.), в което беше отсъдено, че страните от Европейски Съюз би трябвало да съблюдават правото на престояване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга страна, които желаят да живеят дружно на тяхна територия, защото правото на свободно напредване в Европейски Съюз е главно право, обезпечено на всички жители на съюза, от което постоянно се възползват и значителен брой български жители, както и техните фамилии.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и в действие и следва да бъде изпълнено от дирекция “Миграция “ към Министерство на вътрешните работи неотложно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР