Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд София град

...
Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд София град
Коментари Харесай

ВАС отказа регистрация на брак на еднополова двойка, сключен във Великобритания

Върховният административен съд удостовери решение на Административен съд София град и дефинитивно отхвърли регистрация в ГРАО на брак сред две дами, подписан във Англия, оповестиха от пресцентъра на съда.

Първоначално кметът на регион " Люлин " е отказал актуализиране на фамилно състояние в персонален картон. След това Административния съд отхвърля жалбата против този отвод. Сега тричленен състав на Върховен административен съд е удостоверил решението на долната инстанция.

От съда показват, че според българския закон идентичният пол на лицата, искащи да сключат брак е спънка за подписване на брак. Както Конституцията на Република България по този начин и Семейният кодекс откриват като наложително изискване за подписване на цивилен брак разнополовост на съпрузите. И допълват, че въпреки и този брак да е позволен от законите на страната, в която е подписан, той не поражда правни последствия в България, от което следва, че няма по какъв начин да бъде приет и регистриран.

Според висшите магистрати няма нарушаване на наредбите от Хартата на главните права на Европейски Съюз, защото правото на бракосъчетание е обезпечено в сходство с националните закони, които контролират упражняването на това право. Като цитират Съда на Европейската общественост, съгласно който заради невъзможността да бъде реализирано единодушие сред страните членки по отношение на еднополовите бракове, сътрудниците в тези съюзи не могат да имат правата на фамилни членове за задачите на свободното придвижване на служащи по смисъла на европейското право.

От Върховен административен съд означават, че това дело, както и други две със същия темперамент, се разграничават от делото, по което през юли тази година съдът удостовери правото на еднополова двойка да обитава на територията на България. Решение не касае еднополовите бракове, а се отнася до правото на жители на Европейски Съюз да обитават законно и дълготрайно в друга страна-член на съюза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР