Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд София-град и

...
Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд София-град и
Коментари Харесай

ВАС отказа регистрация на еднополов брак в България

 Върховният административен съд удостовери решение на Административен съд София-град и дефинитивно отхвърли регистрация в ГРАО на брак на двойка от женски жанр, подписан във Англия. Дело № 4245 от 2018 година беше формирано по тъжба на физическо лице против решение № 180/ 08.01.2018 година по адм. дело № 7538/ 2017 година на Административен съд - София-град. С обжалвания правосъден акт е била отхвърлена жалбата на физическото лице срещу отвод на кмета на Столична община, регион " Люлин ", за актуализиране на фамилното й състояние в персонален картон.

Съгласно българския закон идентичният пол на лицата, искащи да сключат брак е спънка за подписване на брак. Както Конституцията на Република България по този начин и Семейният кодекс откриват като наложително изискване за подписване на цивилен брак разнополовост на съпрузите. С желаната регистрация ще се признае, че няма спънки за подписване на брак, и същата ще съставлява съображение за неговото признание, което е в несъгласие с българското законодателство. Навсякъде правната уредба - преглежда фамилните връзки, като правно отношение сред двата биологични пола- мъж и жена. Липсва нормативна уредба която да планува правно отношение с други участници, както и не се планува неговото наличие, промени и преустановяване, практикуване на брачен и родителските права и т.н. 

Следователно, в случай че изискванията за подписване на брак, според българското законодателство не са били налице във връзка с тези български жители все още на подписване на брака, то този брак/ въпреки и позволен, според законите на страната, в която е бил сключен/ няма да породи правни последствия в България - чл.4, ал.1 от Семейни кодекс. Брак, който не е породил правни последствия в България няма по какъв начин да бъде приет и надлежно регистриран.

Върховните магистрати от тричленния състав са на мнение, че няма нарушаване и на наредбите от Хартата на главните права на Европейски Съюз, защото правото на бракосъчетание е обезпечено в сходство с националните закони, които контролират упражняването на това право. Съд на Европейските общности се е произнесъл, че заради невъзможността да бъде реализирано единодушие сред страните членки по отношение на еднополовите бракове, сътрудниците в тези съюзи не могат да имат правата на фамилни членове за задачите на свободното придвижване на служащи по смисъла на европейското право /д. 59/ 85 " Reed “/.

Това е третото дело с сходен предмет, което се преглежда във Върховен административен съд и съдът има непротиворечива процедура по този въпрос. В този смисъл са Решение № 7582 от 15. 06. 2017 година по административно дело № 7370 / 2016 година и Решение № 6269 от 18.05.2017 година по административно дело № 6474/ 2016 година на Върховен административен съд.

По своя предмет и същина трите каузи се разграничават от дело № 11558 от 2018 година, по което с решение от юли тази година Върховен административен съд удостовери правото на еднополова двойка да обитава на територията на Република България. Решението на висшите магистрати не касае еднополовите бракове, а се отнася единствено и само до правото на жители на Европейски Съюз да обитават законно дълготрайно на територията на друга страна-член на Общността, в тази ситуация Република България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР