Върховният административен съд отмени решението, с което се въвеждат лимити

...
Върховният административен съд отмени решението, с което се въвеждат лимити
Коментари Харесай

ВАС отмени лимитите за болниците

Върховният административен съд анулира решението, с което се вкарват предели за лечебните заведения . Решението бе взето при започване на 2015 година, показват от Българския лекарски съюз.

От Лекарския съюз припомнят, че нямаше да се стигне до тук, в случай че управлението на НЗОК се е било вслушало в многократните им апел и за актуализация на бюджетната рамка както в 2016 година, по този начин и през 2017 година

От БЛС показват, че след решението на Върховен административен съд изпълнителите на медицински услуги могат да търсят дължимите им суми , в това число и отговорност за породените им вреди, само че стига да потвърдят претенциите си.

Върховният административен съд удостоверява напълно претекстовете на Административен съд София град, който прогласи за оскъдни точка 2 и 3 на решението, с които се дефинират лимитите на лечебните заведения през 2015 година.

В претекстовете на решението се споделя, че наредбата на член 4, алинея 4 от ЗБНЗОК за 2015г. категорично планува, че Надзорният съвет на НЗОК разполага с пълномощие да одобри правила за изискванията и реда за установяване и изменение на стойностите по годишните общи стойности на разноските за всяка РЗОК и на разноските на изпълнителите на Болнична здравна помощ.

Никъде обаче не е планувана опция НЗОК да дефинира " размер на финансовите средства, които ще се разпределят по реда на разпоредбите ", защото това би означавало да се заложат нови стойности на разноските за Болнична здравна помощ, с което биха се иззели функционалностите на Народното събрание по приемане на Закона за бюджета на НЗОК.

Налага се краен извод, че Народно събрание на НЗОК няма подготвеност да приема размери на финансови средства за възнаграждение на дейностите за болничната здравна помощ, залагайки процентен механизъм по отношение на средствата, получени през 2014 година, показват от Българския лекарски съюз. Единственото предоставено му пълномощие според член 4, алинея 4 от ЗБНЗОК за 2015г. е да дефинира реда, по който към този момент одобрените със ЗБНЗОК средства да бъдат разпределени сред обособените РЗОК и лечебните заведения.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР